Instagram testira nove metode koje će korisnicima omogućiti da verifikuju svoje godine, a to uključuje i AI alatku eksterne kompanije Yoti. Aplikacija određuje koliko je korisnik star skeniranjem njegovog lica.

Zvanično, korisnik mora da ima bar 13 godina kako bi mogao da kreira Instagram nalog, međutim kompanija već godinama ne nameće ovo pravilo. Do 2019. godine nije se trudila da od korisnika traži ni godinu rođenja, niti da verifikuje tu informaciju.

Ipak, nakon brojnih pritisaka i primedbi od strane eksperata za sigurnost djece, Instagram je predstavio više funkcija za verifikovanje starosti, kao i metode da razdvoji mlađe korisnike od odraslih.

Yoti je poznata kompanija kada je u pitanju onlajn sistem verifikovanja starosti i ličnih dokumenata, a korišćenje tehnologije ove kompanije je verifikovano od strane regulacionih tijela u brojnim zemljama. Alatke koriste različite signale lica kako bi se odredile približne godine korisnika.

Sistem kompanje Yoti može da se isproba i na vebu (kompanja ističe da ne zadržava nikakve podatke koje korisnik podeli), zajedno sa stopama preciznosti i drugim parametrima.

Ostaje da se vidi kako će se sistem kompanije Yoti uklopiti u Instagram, kao i da li je alatka dovoljno bezbedna za svrhe u koje će se koristiti.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakVozite automobil uz pomoć džojstika, dolazi sljedeće godine
Naredni članakMercedes od 2025. obustavlja proizvodnju A klase