Republička inspekcija za hranu kontroliše med prilikom uvoza i u unutrašnjem prometu, a u ovoj godini su sve uzorkovane pošiljke bile uredne, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

Preko graničnih prelaza i carinskih ispostava u Republici Srpskoj uvezeno je svega 19 pošiljaka meda.

– Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, došlo je do značajnog povećanja uvoza meda iz Turske, čija prosječna cijena iznosi 4,6 KM po kilogramu, što s pravom budi sumnju kod potrošača u kvalitet tog meda. Tragom ove informacije, analizirano je porijeklo pošiljaka koje se uvoze preko graničnih prelaza u Srpskoj gdje je utvrđeno da je od 19 pomenutih pošiljaka 12 bilo porijeklom iz Srbije, četiri iz Hrvatske, a svega tri iz Turske – naveli su u Inspektoratu.

U unutrašnjem prometu inspekcija za hranu vrši kontrolu u maloprodajnim objektima, na način da prilikom uzorkovanja bira proizvode sa nižom cijenom, a koja može biti osnov za sumnju u kvalitet.

– Do sada u marketima nismo uočili med po cijeni od 4,6 KM po kilogramu, a ukoliko ga uočimo biće kontrolisan. U proteklim danima iz maloprodaje u marketima je uzeto 10 uzoraka meda za analizu. Do sada su završene tri analize čiji rezultati su bili uredni-  istakli su u Inspektoratu.

Kontrolu domaćih proizvođača meda vrši i veterinarska inspekcija u primarnoj proizvodnji, odnosno u pčelinjaku i u punionicama, u pogledu mikrobiološke ispravnosti i prisustva ostataka štetnih materija, kao i kvaliteta.

Proizvođači meda u procesu samokontrole, u skladu sa propisima o hrani, vrše redovne analize meda putem ovlaštenih laboratorija.

– Prodaja meda od neregistrovanih proizvođača koji prodaju takozvani domaći med bez deklaracije i van prodajnih mjesta dovodi do toga da se na tržištu pojavljuje med lošijeg kvaliteta koji nije prošao potrebne kontrole. Zbog toga potrošačima preporučujemo da med kupuju isključivo kod registrovanih proizvođača i apelujemo da prijave inspekciji sve slučajeve u kojima imaju saznanja da lica prodaju med sumnjivog kvaliteta, bez deklaracija i van prodajnih mjesta – naglašavaju u Inspektoratu.

U ovoj republičkoj instituciji zaključuju da, imajući u vidu da je tržište BiH jedinstveno, te da sve što se uveze preko graničnih prelaza u Republici Srpskoj može biti prometovano i na tržištu Federacije BiH i obrnuto, od ključnog značaja je da svi kontrolni organi u postupaju na istovjetan način.

Foto: koronavirususrpskoj.com

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Prvo zakon o Ustavnom sudu BiH, bez toga nema dalje!
Naredni članakNarodni miting “Branimo Srpsku” 13. novembra u Derventi