Vijesti

Iduće godine u Srpskoj glavna proslava 800 godina SPC

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se nizom manifestacija u Republici Srpskoj obilježava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/, ali da će tokom iduće godine glavna proslava biti kada se završi obnova Saborne crkve u Mostaru.

Dodik je istakao da SPC u Republici Srpskoj i BiH funcioniše jednim zasebnim životom koji ima podršku naroda i struktura vlasti.

“Mi poštujemo ono što je istorija. Jedna od pet eparhija koje je formirao Sveti Sava bila je upravo eparhija koja sada pokriva Hercegovinu – Zahumska”, podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da je centralni objekat te eparhije – Saborna crkva u Mostaru, koja je do temelja bila srušena tokom proteklog rata 1992. godine.

“Sve smo učinili da je obnovimo i sa završetkom tih radova obilježimo 800 godina SPC i pravoslavlja na našim prostorima. To će biti u toku iduće godine. Radovi na objektu Saborne crkve u Mostaru traju i vjerujem da ćemo uspjeti sljedeće godine za datum kad je određen za proslavu, da sve to završimo”, rekao je Dodik za “Sputnjik”.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao i dao pomoć za izgradnju, kao i da Republika Srpska takođe pomaže izgradnju.

“Potrebno je samo da se to vremenski desi. Tako da se nizom manifestacija i poslije toga, ali i danas putem raznih akademija u Banjaluci, Trebinju, Istočnom Sarajevu, obilježava 800 godina”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je 800 godina SPC važan datum, jer nesumnjivo ukazuje na identitet.

“Ne bi se održao srpski narod da nije bilo SPC. Bio bi izgubljen kroz mnoge okupacije, agresije, ratove i sve što mu se desilo. Da nije bilo SPC, mi bismo izgubili jezik, pismo, krsnu slavu i sve što nas čini našim identitetom”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li će insistirati da stranci napuste Ustavni sud BiH, srpski član Predsjedništva BiH je rekao da BiH već 15 godina ne uspijeva da donese svoj zakon o Ustavnom sudu i to je razlog zašto stranci ostaju.

“Nema nijednog Ustavnog suda na svijetu koji je ustavotvorac, već je prema svim zakonima isključivo nadležan da saopšti da li je neki propis u skladu sa njim ili nije, a ne da kreira novi ustavni sistem, što Ustavni sud BiH masovno radi.

Dodik je rekao da sada, kada je visoki predstavnik skrajnut po pitanju nametanja rješenja, pojavio se Ustavni sud u kojem sjede tri stranca i dva muslimana koji donose odluke opet na nagovor visokog predstavnika, što je nemoguća situacija da se nastavi dalje.

On je rekao da postoji određena saglasnost da to treba da se riješi u Republici Srpskoj, ali ne na koji način treba da se bori.

On je naveo da lider SDS-a Mirko Šarović kaže da je i SDS protiv Ustavnog suda, ali ništa ne bi činili zato što očekuje da će to stranci uraditi. “Oni to nikad neće uraditi, a zašto bi to i muslimani uradili”, kaže Dodik.

“Mislim da moramo da dođemo do trenutka da se kaže – ili će to uraditi ili nema dalje. Nema drugog načina, ako ima ja sam spreman, ali nema drugog načina. Bosna je puna tih problema, rovita nemogućnostima”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da tri stranca i dva Bošnjaka u Ustavnom sudu, u kojem se odlučuje prostom većinom, uvijek donose odluke protiv Republike Srpske, kao što je ukidanje grba ili himne, te Dana Republike.

“A kad se mi pobunimo, stranci kažu da donesemo zakon, a zakon se ne može donijeti jer kod Bošnjaka nema volje za to da se obezbijedi promjena ustavnog sistema. 

Foto: rtrs.tv/Ilustracija

Izvor: RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close