Vijesti

I dalje otežano uspostavljanje dijaloga i povjerenja

Koordinator Udruženja građana “Toper” iz Doboja Nataša Đorđić ističe da mladi iz Doboja, u Republici Srpskoj, i Maglaja, Federcija BiH, i dalje otežano uspostavljaju dijalog i povjerenje i nakon 21 godinu od prestanka sukoba iz devedesetih godina prošlog vijeka.
Đorđićeva kao jedan od uzroka takvog odnosa navodi da ove dvije lokalne zajednice gotovo da i nemaju međusobnu saradnju, pa tako ni neformalnu komunikaciju među mladima, kao što su druženja ili organizovane društvene aktivnosti.

“U proteklom periodu bilo je pojedinačnih aktivnosti navladnih organizacija u okviru projekata koji su realizivani na prostorim ove dvije opštine, ali to je nedovoljno”,rekla je Đorđićeva po okončanju trodnevnog seminara “Pomirenje među mladima Maglaja i Doboja”.

Ona ocjenjuje da je djelimično postignut cilj projekta, na kojom je učestvovalo 30 mladih iz Doboja i Maglaja uzrasta 17 do 25 godina, da kroz radionice steknu znanja i vještine kako da doprinesu procesu pomirenja i suživota u svojim lokalnim zajednicama, kao i razumijevanju i poštivanju različitosti.

Đorđićeva ističe da su učesnici treninga uspostavili pozitivnu komunikaciju koja će, kako navodi, u narednom periodu imati za rezultat zajedničku akciju u prirodi na području Doboja uz odgovarujuće sportske aktivnosti.

Aktivnost je podržao USAID-ov projekat “PRO-Budućnost” koji implementira “Katolik rilif servis” u saradnji sa fondacijom Mozaik, Karitas BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banjaluka i Međureligijskim vijećem u BiH.

 

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close