KulturaVijesti

Humanost polaznika Škole crtanja u Doboju

Izložba-crteža-2U Doboju je sinoć otvorena izložba likovnih radova polaznika Škole crtanja za odrasle “Pikaso” i Škole crtanja za djecu “Mali Pikaso”. Novac od prodaje radova biće upotrijebljen za liječenje Zorice Katanić, samohrane majke dvoje djece iz Petrova koja je oboljela od karcinoma jajnika.

Da pomognu oboljeloj Zorici Katanić iz Petrova odlučili su i polaznici  Škole crtanja za odrasle i djecu iz Doboja. Likovne radove koje su nacrtali tokom pohađanja škole,  predstavili su u dobojskom Centra za kulturu i obrazovanje. Izložba je prodajnog karaktera, a školu crtanja  je vodila akademska slikarka, Bojana Stojaković.

-Mnogo je nažalost prilika u kojima je potrebno da svi pomažemo. Škola crtanja odlučila je da se priključi humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za liječenje Zorice Katanić. Gotovo svi polaznici su donirali po dva rada , a zajedno sa njima i ja. Akciji se priključila i slikarka Svetlana Radišković iz Doboja , koja je donijela dva svoja rada, od kojih je jedan već prodan.Ja se nadam da će građani posjetiti ovu izložbu .Radovi imaju svoju simbličnu cijenu, rekla je Stojakovićeva.
Izložba-crteža-1Ona je podsjetila da su radionice crtanja počele u februaru. Bile su organizovane u tri grupe , dvije za uzrast od šest godina do devetog razreda, dok je treća grupa namijenjena starijim polaznicima.

– Željeli smo da djeca kroz igru isprobaju što više različitih likovnih tehnika, dok je u školi crtanja i slikanja mnogo ozbiljnije obrađivana istorija umjetnosti, objasnila  je Bojana.
Samohranoj majci trogodišnjih blizanaca Zorici Katanić , koja je oboljela od karcinoma jajnika, potrebno je oko 50.000 evra za liječenje u Španiji. Svi koji su u mogućnosti da pomognu ovoj hrabroj ženi,  koja vodi bitku sa životom,  ali i da podrže školu crtanja u Doboju,  crteže mogu kupiti u Umjetničkoj galeriji gdje će izložba biti postavljena u narednih nekoliko dana.

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close