KulturaVijesti

Humanitarni koncert za Zoricu Katanić

Dobojlije uz oboljelu Zoricu Katanić, samohranu majku iz Petrova

humanitarni-koncert-ZoricaU centru za kulturu i obrazovanje u Doboju sinoć je održan humanitarni koncert za liječenje Zorice Katanić, samohrane majke iz Petrova .Zorica je oboljela od karcinoma jajnika sa metastazama.Nakon operativnog zahvata  i osam hemoterapija neophodan joj je nastavak liječenja u inostranstvu, za šta je potrebno 50.000 evra.Hrabra majka trogodišnjih blizanaca trenutno je na ispitivanju u Španiji.

„Koliko će njena borba trajati nije poznato. Ljekari u Španiji, gdje se Zorica trenutno nalazi garantuju da će naša Zorica da ozdravi“ priča Zoričina prijateljica i komšinica Dragica Stanković, dodajući da ova hrabra žena svaki dan zove kako bi se čula sa svojim mališanima, koji joj daju snagu da ozdravi.

humanitarni-koncert-Zorica-2Agonija ove hrabre majke započela je prošle godine kada joj je dijagnostifikovan karcinom jajnika. Po utvrđivanju dijagnoze, Zorica je operisana u banjalučkom KC. Međutim, poslije operacionog zahvata njena borba za život se nastavlja, jer se karcinom proširio na jetru. Posredstvom Nevladine organizacije „Otvorena mreža“ kompletna zdravstvena dokumentacija je poslana u specijalizovane zdravstvene ustanove u Španiji i Francuskoj, nakon čega je iz Španije stigao odgovor da Zoricu prihvataju na liječenje.Tamošnji ljekari su potvrdili da za Zoricu ima spasa , ali da je za njen oporavak neophodno oko 100.000 KM.

humanitarni-koncert-Zorica-4
S obzirom da Zorica i njena porodica nemaju taj novac, pokrenute su akciju za prikupljanje tih sredstava. Humanost su prvo pokazali njeni sugrađani, u opštini Petrovo, koji su prikupili određen dio novca, a svoj doprinos u ovoj borbi za život odlučilo je da da i arhijerejsko namjesništvo dobojsko.

 

„Na sajtu naše eparhije smo vidjeli da su Zorici za liječenje u inostranstvu potrebna velika novčana sredstva.Kako bismo pomogli da ozdravi,  odlučili smo da organizujemo humanitarni koncert crkvenih horova“ rekao je protojerej Mirko Nikolić.

humanitarni-koncert-Zorica-3Veliki broj Dobojlija koji se odazvao ovom koncertu uživali su u muzičkim taktovima koje su izvodili članovi  SCPD „Bogoljublje“ , Dječijeg crkvenog hora, koji djeluje pri hramu Sv. apostola Petra i Pavla , i učenici Muzičke škole „Markos Portugal“ . Na bini je bila postavljena kutija u koju su, posjetioci koncerta,  mogli da ostave svoj doprinis za Zoričino liječenje.

Porodicu Katanić prije saznanja za Zoričinu bolest, zadesila je sinovljeva smrt, iza kojeg je ostalo dvoje djece. Ne znajući šta ih je snašlo, zadesilo ih je kažu, novo zlo. Iako je prisustvovao koncertu u Doboju, Zoričin otac nije imao snage da se javno obrati i zahvali svima koji su uz njih u ovim teškim tenucima.

Zorica-Katanic-02

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close