High Tech

Honda obustavlja prodaju Civica Type-R

Japanski proizvođač obavještava da je primoran da prestane da primaju narudžbine za novi Civic Type-R na neodređeno vrijeme.

Čim je izašao na tržište, novi Civic Type-R je bukvalno razgrabljen. Liste čekanja su se maksimalno produžile, čak i u Japanu, gdje se na isporuku automobila čeka više od godinu dana.

Honda je odlučila da tome stane na kraj, ali ne povećanjem proizvodnje, već povlačenjem modela iz asortimana.

Japanski proizvođač obavještava da je primoran da prestane da primaju narudžbine za novi Civic Type-R na neodređeno vrijeme. U svom saopštenju navode da je model dobro prihvaćen, ali da zbog poremećenih lanaca snabdijevanja, pandemije i nestašice poluprovodnika ne mogu da predvide buduću proizvodnju.

U Hondi se stoga fokusiraju na ispunjavanje postojećih porudžbina. I to ne samo u Japanu, gdje se sportski Civic čekao više od godinu dana, već i na drugim tržištima. Na primjer, u Australiji se na isporuku čeka više od 18 mjeseci.

Honda Civic Type-R se takođe proizvodi u fabrici Jori u Sajtami u Japanu, dok motori dolaze iz američkih pogona u Ohaju.

Novi Tipe-R premijerno je predstavljen u julu prošle godine. I dalje ga pokreće 2.0 turbo, sada sa 330 KS i 420 Nm, a pogon je na prednje točkove. Motor je uparen sa šestostepenim manuelnim mjenjačem.

Civic Type-R u Japanu startuje od 35.750 evra, u Americi je početna cijena oko 40.600 evra, a u Njemačkoj 55.500 evra.

Foto: Honda promo

Izvor: Nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close