Vijesti

Građani, zaštitite vozila od krađe!

U prvih šest mjeseci tekuće godine na području Centra javne bezbjednosti Doboj smanjen je broj krivičnih djela u kojim su objekt napada bila motorna vozila novije i starije generacije.

U navedenom periodu otuđeno je 7 motornih vozila, dok je u istom periodu prethodne godine otuđeno 11 vozila. Za sada su pronađena  i vlasnicima vraćena tri vozila (2 otuđena na području Centra i jedno vozilo otuđeno na području Republike Austrije). Pronađena su i oduzeta 4 vozila koja su se nalazila na Interpolovim potjernicama.

Kako bi se smanjila mogućnost nastanka navedenih krivičnih djela, građanima preporučujemo da vozilo ne ostavljaju duže vrijeme na zamračenim i osamljenim mjestima bez nadzora. Uvijek kada napuštate vozilo, pa i nakratko, ugasite motor i izvadite ključ iz kontakt brave.  Kada napuštate vozilo obavezno zatvorite prozorska stakla, zaključajte vrata vozila i poklopce rezervoara za gorivo, uključite alarm ili vozilo obezbjedite odgovarajućom mehaničkom zaštitom.

Analizom izvršenih krivičnih djela protiv imovine utvrđeno je da, pored krivičnih djela koja se vrše u cilju otuđenja vozila, nerijetko se događaju provale u vozilo radi otuđenja uočenih predmeta. Zato preporučujemo građanima da na vidljivom mjestu u vozilu ne ostavljaju: torbice, mobitele, prenosne računare, foto i video opremu, dokumente ili druge vrijedne predmete koji privlače pogled eventualnog izvršioca. Nisu rijetki slučajevi da izvršilac izvrši provalu u vozilo radi otuđenja i manje vrijednih predmeta koje je prethodno uočio, prilikom čega je pričinjena materijalna šteta razbijanjem stakla ili obijanjem brave veća od vrijednosti otuđenih stvari.

Ukoliko se krivično djelo dogodilo (otuđeno vozilo i predmeti iz vozila ili su uočena oštećena nastala kao pokušaj otuđenja), ne mjenjajte bravu niti je pokušavajte popraviti. Odmah pozovite policiju na dežurni besplatan broj 122,  kako bi se mogli izuzeti kvalitetni tragovi koji će, zajedno sa drugim materijalnim dokazima poslužiti u bržem rasvjetljavanju krivičnog djela i identifikovanju izvršioca.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close