Vijesti

Grad Doboj sufinansira kupovinu 100 stanova mladima

Booking.com

03. septembar 2019. – Na današnjoj sjednici Skupštine grada Doboja raspravljano je o 25 tačaka dnevnog reda. Odbornici Skupštine grada danas su jednoglasno usvojili odluku o sufinansiranju kupovine 100 stanova mladim bračnim parovima, a prema opštim uslovima, pravo da konkurišu, između ostalih, imaće parovi mlađi od 30 godina, koji imaju namjeravaju da u Doboju stalno borave 20 godina. Predsjednik dobojske Skupštine grada Sanja Vulić rekla je da je donošenju ove odluke prethodila inicijativa srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Obrena Petrovića i gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića. 

Gradonačelnik Doboja Jerinić je kao naredni korak naveo izradu pravilnika koji će do kraja naredne sedmice izraditi pravni tim i na taj način definisati neophodne kriterijume za dodjelu stana, kako bi bile predupređene moguće zloupotrebe. On je istakao da je projekat ima podršku Vlade Republike Srpske, a kako bi stvar bila ozbiljna, predviđena su dva modela finansiranja. Gradonačelnik je poručio da Gradska uprava usvajanjem ove odluke pokazuje da vodi računa o položaju mladih koji su i najveći resurs jedne lokalne zajednice. 

Na današnjoj, 21. redovnoj sjednici Skupštine grada, odbornici su usvojili odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 4000000 KM radi finansijskih projekata, izgradnje, sanacije i rekonstrukcije infrastrukture, a koji se realizuju u tekućoj i 2020. godini. Odlukom je predviđeno da 140000 KM bude izdvojeno za rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici vojvode Sinđelića, 500000 KM za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže u naseljima Osječani, Lipac, Potkamen i Prisade, a 90000 KM za izgradnju javne rasvjete u Ulici cara Dušana. Iznos od 300000 KM biće izdvojen za izgradnju i sanaciju lokalne putne infrastrukture, 120000 KM za sanaciju skupštinske sale, 70000 KM sanaciju prostorija u vlasništvu grada, 1400000 KM za radove na toplovodu, vrelovodu, elektro i hidrotehničkim radovima. Iznos od 250.000 KM namijenjen je za adaptaciju fudbalskog stadiona, 640000 KM izgradnju 25 stambenih jedinica povratnicima hrvatske nacionalnosti, 210000 KM za rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici Kralja Aleksandra i 280000 KM za asfaltiranje i rekonstrukciju ulica Karađorđeva, Nikole Pašića, Kneza Lazara i Hilandarska. Rok otplate kredita je na deset godina uz grejs period od dvije godine. 

Odbornici su usvojili i odluku o sprovođenju akcije pošumljavanja urbanog dijela grada “1000 za Doboj”, kao i odluku o angažovanju novčanih sredstava u iznosu od 100000 KM na ime pomoći za saniranje štete na građevinskim objektima, opremi i sadnom materijalu Centru za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Doboju, koji pripada “Šumama Srpske”. 

Na današnjoj sjednici je odobreno da Srednjoj ekonomskoj školi u Doboju bude dodijeljeno 27100 KM za realizaciju projekta “Na korak do prvog zaposlenja uz informatičku pismenost”, da bi se uhvatio korak sa informatičkim tehnologijama. Van snage je stavljena odluka o umanjenju plata funkcionerima, službenicima i namještenicima i ostalim zaposlenima u Gradskoj upravi, donesena 16. aprila na sjednici Skupštine, kada je plata umanjena za 23 odsto. 

U okviru kadrovskih rješenja, Vlado Blagojević izabran je za zamjenika gradonačelnika Doboja umjesto Dragana Vasilića, a Velibor Jerinić za sekretara Skupštine grada umjesto Slavice Živković. 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close