Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica rekao je da Pravobranilaštvo priprema analizu, nakon koje će informaciju dostaviti svim insitucijama Srpske, ali i vlastima Srbije, te Sinodu Srpske pravoslavne crkve o pokušaju oduzimanja srpskog nasljeđa.

– Imajući u vidu sve što se dešava oko nacionalnih spomenika u BiH, pokušaju otimanja vlasništva Srpske,  Pravobranilaštvo zajedno sa kolegama iz drugih institucija radi sveobuhvatnu analizu. Tačnije analiziramo preko 100 odluka, gdje je vlasnik nacionalnih spomenika srpskog naroda Sprska pravoslavna crkva, a gdje nije traženo njihovo mišljenje. Takođe, tu je i 40, 50 odluka gdje je javno dobro vlasništvo Republike Srpske – kaže Govedarica.

Ističe da prave analizu, jer su, kako ističe, kao Pravobranilaštvo dužni da kao zakonski zastupnik upoznaju institucije Srpske, ali i Srbije o pokušaju otimanja srpskog nasljeđa.

– Analiza će biti dostavljena i Sinodu SPC. Јednostavno, mi nismo dužni to da uradimo samo sa pravne strane, već i sa ljudske i duhovne – naveo je Govedarica.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 06.11.2023. godine
Naredni članakDelegacija Srpske na Forumu u Kini: Srpska otvorena za ekonomsku saradnju sa Kinom