Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da institucije Republike Srpske podržavaju produženje misije EUFOR-a u BiH i imenovanje mađarskog general-majora Lasla Stica na čelo misije Altea.

– Kategorično odbijamo navode pojedinih političara iz Federacije BiH da će Mađarska preuzimanjem komande EUFOR-a zauzeti stranu u BiH. Takve izjave smatramo krajnje nekorektnim prema cijeloj Evropskoj uniji koja je podržala da general-major Stic preuzme komandu nad EUFOR-om – istakao je Goganović.

On je rekao za da je general-major Stic prvenstveno profesionalno vojno lice sa značajnim iskustvom, a ne političar i služio je u misijama na zapadnom Balkanu i u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi.

– Sa druge strane, Mađarska je ozbiljna država koja je članica Evropske unije od 2004. godine, a NATO saveza od 1999. godine i neće sebi dozvoliti da izlazi iz okvira svojih nadležnosti – naglasio je Goganović za Srnu.

Prema njegovim riječima, cilj operacije Altea je da osigura sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i doprinosi bezbjednom okruženju u BiH.

– Stav Republike Srpske je poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i očuvanje bezbjednosti u BiH i regiji, jer se jedino tako možemo kretati ka Evropskoj uniji – dodao je on.

Mađarski general-major Laslo Stic trebalo bi u januaru naredne godine da preuzme komandu misije Altea u BiH.

Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović

Izvor: SRNA

Prethodni članakGRAD DOBOJ: Odjeljenje za prostorno uređenje – Javni poziv zainteresovanim vlasnicima nepokretnosti
Naredni članak„Vodovod” a.d. Doboj – Obavještenje za korisnike