Odnosi sa Hrvatskom su dobri, ali uvijek postoji prostora da se ti odnosi dodatno poboljšaju, posebno kada se uzme u obzir da je ta zemlja, kao i susjedna Srbija, garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, izjavio je Srni zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović nakon sastanka sa hrvatskim ministrom odbrane Mariom Banožićem.

On je naglasio da je BiH opredjeljenja ka evropskom putu i da joj u tome može pomoći Hrvatska sa njenim iskustvima, ali da je preduslov za evropski put puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma svih strana u BiH.

– BiH se može razvijati samo ako se poštuje dogovor dva entiteta i tri naroda, kako je to i definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom – ustvrdio je Goganović.

Komentarišući izjavu Banožića da Hrvatska podržava cjelovitost, teritorijalni integritet, suverenitet BiH, a da ne podržava nikakav oblik secesije, Goganović je naveo da i predstavnici Republike Srpske podržavaju suverenitet BiH.

– Apsolutno podržavamo suverenitet BiH, u tom kontekstu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je partnerima na BiH nivou da potpišu Sporazum o suverenitetu BiH kako bi vratili suverenitet koji nam je oduzet prisustvom stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i kancelarijom OHR-a – istakao je Goganović.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Obučiti lokalne nevladine organizacije za pisanje projekata (FOTO)
Naredni članakVRIJEME: Sutra sunčano, temperatura do 30 stepeni