Sport

Fudbaleri na sniženju

LONDON – Velika studija jedne od četiri najveće konsalting kompanije na svijetu, KPMG, kao i prvi ljetni transfer Maura Ikardija iz Intera u PSŽ pokazuju da je tržište žestoko uzdrmano i da su vrijednosti fudbalera za nekoliko desetina procenata manje od onih koje su bile prije samo tri mjeseca.

“Sveci” su Ikardija kupili “na sniženju” i platili ga 50 miliona evra, a Inter bi mogao da dobije i osam miliona bonusa, ali je to ipak mnogo manje od onog što je tražio jer je Argentinac imao klauzulu da može da ide tek ako neko plati 70 miliona evra. KPMG je za izračunavanje vrijednosti fudbalera, klubova uzimao parametre kao što su godište igrača, dužina i vrijednost ugovora, liga u kojoj igra, učinak u prethodnih šest mjeseci… Za upoređivanje sa novim cijenama uzete su one iz februara 2020. godine, prije proglašenja pandemije i prekida liga širom Evrope.

Kada je riječ o klubovima, odnosno kompletnom igračkom kadru, na vrijednosti je najviše izgubila Barselona – čak 20,5 odsto! Više je opala vrijednost samo Pari Sen Žermena (25,4 odsto), ali je to jedini klub na listi čije je prvenstvo definitivno prekinuto odmah po izbijanju pandemije pa to i ne treba da čudi. Prije krize Barselonin tim vrijedio je nešto preko 1,13 milijardi evra, a sada je “tek” tri miliona preko 900. Inače, četiri kluba su imala vrijednost veću od milijardu evra – Mančester siti, Real Madrid i Liverpul, a ostao je samo Siti.

Da kojim slučajem nije dogovoren nastavak španskog šampionata, Barsa bi i tada bila rekorder po gubicima. Vrijednost njenog kadra pala bi za 28,9 procenata…

Kada je u pitanju pojedinačna vrijednost igrača, sva istraživanja govore da je trenutno najvredniji Kilijan Mbape. Međutim, i on je pojeftinio skoro 50 miliona evra, jer je sa 225 spao na 177 miliona evra. On je ipak ostao lider, a prati ga klupski drug Nejmar, te Rahim Sterling, Lionel Mesi, Mohamed Salah… Zanimljivo je da je veći pad cijene od Mesija (23,2%) zabilježio samo Eden Azar (25,5%), čemu su u najvećoj mjeri doprinijele učestale povrede.

Na vrijednosti su izgubile i lige, pa se Premijeršip sada procjenjuje na 8,7 milijardi evra umjesto 10,3, a najbolje je prošla Bundesliga koja je prva i nastavljena. Procentualno je izgubila 16,5 odsto.

Foto: glassrpske.com

Izvor: Glas Srpske

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close