Zanimljivosti

Fotografija kao dokaz klimatskih promjena: Gdje je nekad bio led sad je voda

Booking.com

Naučnik s danskog meteorološkog instituta Steffen Olsen bio je na rutinskoj misiji na sjeverozapadu Grenlanda. Na tom mjestu je napravio fotografiju koja najbolje pokazuje kako je otapanje Arktika doseglo dramatične razmjere. Naime, on je otišao kako bi pronašao orijentirske alate za praćenje vremena, koje su njegove kolege postavile na led. Međutim, nije ih mogao vidjeti jer je led bio prekriven vodom. Ispod vode se nalazio led debljine 1,2 metra, ali se površina ledenog pokrivača toliko otopila da led nije ni vidljiv. 

Fotografija pasa i njega sa sankama kako “hodaju po vodi” ubrzo je postala veoma popularna na društvenim mrežama. Ova fotografija samo je još jedan od dokaza klimatskih katastrofa s kojima je suočena planeta Zemlja. 

Na svom Twitter profilu Olsen je napisao kako se autohtone zajednice na Grenlandu oslanjaju na morski led za prevoz, lov i ribolov te da će oni biti među prvima koji će biti pogođeni topljenjem ledene ploče. 

Drastično topljenje leda zabilježeno je širom ostrva. Na Grenlandu su i ranije zabilježene faze pojačanog topljenja leda, posebno u periodu od juna do avgusta, ali ne u ovim razmjerama. Budući da se do 13. juna otopilo dvije milijarde tona leda, a trenutna se situacija smatra ekstremnom.

Naučnici za ovu godinu predviđaju rekordno topljenje leda. Istraživač s Univerziteta u Gruziji Thomas Mote, koji proučava klimu na Grenlandu, rekao je da se ovakva situacija nije desila od kraja 90-ih godina. Topljenje leda moglo bi imati i veliki uticaj na porast nivoa mora, što bi dovelo do iseljavanja miliona ljudi koji žive na obalama.

Foto: twitter/Steffen M. Olsen

Izvor: Klix

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close