Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić i Milorad Kojić uputili su zahtjev za osnivanje privremene komisije Predstavničkog doma u vezi sa učestalim javnim istupima ministra odbrane Zukana Heleza, a koji se odnose na navodna saznanja o obavještajnim podacima u vezi sa aktivnostima visokih funkcionera u BiH.

U zahtjevu upućenom predsjedavajućem Predstavničkog doma navodi se da je Helez, putem sredstava javnog informisanja iznosio navodne obavještajne podatke o političkim protivnicima, formiranju vlasti, pa čak i regionalnim kretanjima i odnosima.

– Primjer toga je njegovo gostovanje na Fejs televiziji kada je, između ostalog, rekao: “Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planira pustiti niz vodu Milorada Dodika” i “SDA dvojicu delegata vozila u gepeku, pa ih kupila”. Za prethodno izrečeno Helez je rekao da nije OBA jedina obavještajna agencija, već da Oružane snage imaju svoju obavještajno-vojnu službu – naglašava se u zahtjevu.

Takođe, dodaje se, u intervjuu za BHRT 15. septembra Helezt je izjavio da postoje obavještajni podaci da “predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik priprema bijeg iz BiH”.

– Sve ovo ukazuje na moguće zloupotrebe položaja, iznošenje neistinitih podataka ili čak saradnju sa nekim od stranih obavještajnih službi. Imajući u vidu sve navedeno, ciljevi osnivanja ove komisije su da utvrdi da li je došlo do otkrivanja tajnih podataka, a što je suprotno članu 87 Zakona o OBA, da li u okviru Oružanih snaga postoji paraobavještajna služba što je suprotno članu 9 Zakona o odbrani, te da li je riječ o krivičnim djelima iz člana 163 i 164 Krivičnog zakona BiH – špijunaža i odavanje tajnih podataka – pojasnili su Vulićeva i Kojić u zahtjevu.

Prema njihovim navodima, zadatak komisije je da utvrdi činjenično stanje, te ako nađe da je došlo do povrede navedenih zakonskih odredaba, da se predlože zakonom propisane mjere.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakSjednica Doma naroda – u fokusu izmjene Zakona o PDV-u
Naredni članakKojić: Srpska zemlja nikada neće biti u nadležnosti BiH