Vijesti

Formirati komisiju i za zločine nad Srbima u Vozući i na Ozrenu

Udruženje ratnih zarobljenika “Vijenac, Vozuća i ostali” zatražilo je od rukovodstva Republike Srpske da, odmah po okončanju rada međunarodnih komisija za ispitivanje zločina u Srebrenici i Sarajevu, formira i međunarodnu komisiju koja bi ispitala i rasvijetlila zločine mudžahedina i tzv. Armije BiH nad Srbima u Vozući i na Ozrenu.
Udruženje, sa sjedištem u Doboju, daje punu podršku rukovodstvu, institucijama, borcima i narodu Republike Srpske na očuvanju praznika 9. januara, kao i vojne neutralnosti Srpske. 

Proslavom krsne slave Blagovijesti, Udruženje je obilježilo 23 godine od izlaska na slobodu posljednjih većih grupa Srba iz muslimanskih logora u Tuzli i Zenici, zarobljenih u septembru 1995. godine, poslije pada Vozuće i dijela Ozrena u napadu takozvane Armije BiH, odreda “El mudžahedin” i Snaga za brza dejstva NATO-a. 

U saopštenju ovog udruženja navodi se da je više od 200 članova, među kojima je bilo žena i staraca, mjesecima i godinama terorisano i skrivano od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Zenici, Tuzli, Zavidovićima, Kaknju, Živinicama, Banovićima i drugim logorima pod kontrolom tzv. Armije BiH, od kojih su mnogi zarobljeni Srbi u njima ubijani ili podlegli od posljedica stravičnih tortura. 

Iz Udruženja ratnih zarobljenika “Vijenac, Vozuća i ostali” od rukovodstva Srpske zahtijevaju poboljšanje materijalnih i drugih životnih uslova, te vraćanje oduzetih prava. 

“Mi koji smo tamnovali za ovu državu ubijeđeni smo da bi se posle 9. januara na meti naših neprijatelja našle i sve slave naše, pa i Blagovijesti 7. april. Dušmani bi sigurno željeli da zakopaju istinu da smo mi iz muslimanskih kazamata i logora svjetlo slobode ugledali, odnosno oslobođeni tek u martu i aprilu 1996, poslije više mjeseci od završetka rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma”, navodi se u saopštenju. 

Iz Udruženja ističu da to jasno svjedoči o muslimanskim zločinima i skrivanju ratnih zarobljenika, te poručuju da će ostati u prvom stroju odbrane 9. januara, ali i 7. aprila, kada na Blagovijesti slave svoje oslobođenje. 

Ovo regionalno udruženje zalaže se i za vojnu neutralnost Srpske, “poučeno gorkim i krvavim iskustvom kada su se, u jesen 1995. godine, NATO avijacija i snage UN svrstale u isti borbeni poredak, rame uz rame, sa mudžahedinima i takozvanom Armijom BiH, presudno doprinoseći padu dijela Ozrena i Vozuće, kao i zarobljavanju boraca i civila”. 

“Sa žaljenjem i ogorčenjem upozoravamo javnost i pravosudne institucije BiH da ni poslije 23 godine od stravičnih zločina nad Srbima sa Ozrena i Vozuće još niko nije odgovarao, osim u slučaju glavnokomandujućeg muslimanske vojske Rasima Delića, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na tri godine zatvora”, navodi se u saopštenju. 

Pred Sudom BiH u toku je proces protiv komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i “glavnokomandujućeg mudžahedinima” Sakiba Mahmuljina, za kojeg iz Udruženja ratnih zarobljenika “Vijenac, Vozuća i ostali” očekuju najstrožju kaznu. 

Iz tog udruženja podsjećaju da su na osnovu svedočenja zarobljenih i drugih dokaza još 1999. godine od tadašnjeg tužioca Haškog tribunala dobili čvrsta uvjeravanja i obećanja da će svi zločinci nad Srbima, pogotovo na Ozrenu i u Vozući, biti privedeni pravdi. 

“Pravosuđe BiH i poslije 23 godine žmuri i sjedi skrštenih ruku. Zato se zdušno zalažemo za formiranje međunarodne komisije koja bi utvrdila koje odsjekao na desetine srpskih glava i počinio najmonstruoznije zločine na prostoru bivše Jugoslavije, pogotovo u mudžahedinskim logorima na području Zavidovića”, ističe se u saopštenju. 

Iz Udruženja ukazuju na “pristrasnu u nedopustivu praksu antisrpskog pravosuđa BiH koje je, na višegodišnje kazne zatvora osudilo 11 Prnjavorčana, bivših pripadnika policije i Vojske Republike Srpske, dok u Zavidovićima, u svijetu poznatim po zločinima i muslimanskim i mudžahedinskim logorima nije podignuta nijedna optužnica”. 

“Nikome nije falila ni dlaka sa glave ni za desetine odsječenih glava zarobljenih Prnjavorčana u maju i julu 1995. na Ozrenu, a drakonski je presuđeno 11 prnjavorskih Srba za navodni ratni zločin u tom gradu, bez ne samo ijedne pale muslimanske, odnosno bošnjačke glave, nego i ijednog ispaljenog metka”, ističu iz Udruženja. 

Udruženje ratnih zarobljenika “Vijenac, Vozuća i ostali” poziva rukovodstvo Srpske, pogotovo resorno ministarstvo za boračka pitanja, da “zaštiti one koji su se za nju borili i robovali, od beskrupuloznog smanjivanja ili oduzimanja invalidnina”. 

“Naprotiv, mi očekujemo njihovo povećanje. Jer, suvišno je i logično napominjati da oni koji su i samo jedan trenutak proveli u neprijateljskom zarobljeništvu, poslije toliko godina, nikako nisu mogli ozdraviti. Naprotiv, većini ove najugroženije populacije, ali i najpatriotiskije, poslije 23 godine duša je u nosu, ali dovoljno jaka da digne svoj glas i stane u odbranu svih interesa Srpske”, navodi se u saopštenju. 

Udruženje ratnih zarobljenika “Vijenac, Vozuća i ostali” sa sjedištem u Doboju, obilježilo je juče krsnu slavu Blagovijesti uz prisustvo oko 100 članova. 

Foto: www.novosti.rs

SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close