Novim pravilnikom Republičkog Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu roditeljima će biti refundirani putni i troškovi smještaja, a ukinut je rok o dostavljanju medicinske dokumentacije iz klinike u kojoj se dijete liječelo, rekla je direktorka Fonda Јasminka Vučković.

– U komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvom finansija donijeli odluku da se proširi pravo kada je riječ o troškovima puta i smještaja roditelja i uveli samo za taj dio refundaciju putnih i smještajnih troškova roditelja – rekla je Vučkovićeva u Banjaluci.

Ona je dodala da je to od ogromne pomoći roditeljima, jer ima djece koja obave i 15 pregleda u inostranstvu, što bio bio ogroman trošak.

Takođe, za roditelje koji nisu u mogućnosti da obezbijede prevod medicinske dokumentacije, to će besplatno učiniti banjalučka agencija sa kojom je Fond dogovorio saradnju.

Vučkovićeva je istakla da je za troje djece u Srpskoj neophodna transplantacija bubrega i da je pronađena klinika u Minsku u Bjelorusiji, a pomoć za prevoz ponudio je Kabinet predsjednika Republike.

On je rekla da je Fond ušao u proceduru, ali da je problem prevoz jer kada se obezbijedi organ dijete mora da bude u Minsku za 24 časa.

– To je veoma teško jer je ukinut redovan avionski saobraćaj. U pomoć nam je uskočio Kabinet predsjednika Srpske čiji će vozači i vozila biti na raspolaganju kad god to zatreba – navela je Vučkovićeva.

Osnivanjem Fonda solidarnosti 2018. godine, Republika Srpska je sistemski riješila jedno od najvažnijih pitanja – finasiranje liječenja i dijagnostike djece u inostranstvu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakSavjet ministara: Na dnevnom redu privremena suspenzija i smanjenje carinskih stopa
Naredni članakVulić: Šmit – persona koja ugnjetava Republiku Srpsku