High Tech

Facebook želi da napravi uređaj koji će u potpunosti kontrolisati ljudski um

Novi pronalasci počinju da nas zbunjuju i zabrinjavaju. Facebook je objavio da je spreman da ulaže u tehnologiju koja će omogućiti ljudima da pišu uz pomoć misli.

Osmišljena je studija koja će doprinijeti pronalasku uređaja koji će imati algoritam spreman da pretvori moždanu aktivnost u govor. Radilo se sa pacijentima oboljelima od epilepsije kojima su već ugrađene elektrode u mozak kako bi se pristupilo izvorima njihovih napada.

Iz Facebook-a se nadaju da će uskoro imati uređaj koji će moći da bude mobilan i da obradi 100 riječi u minutu. Prije svega se obraća pažnja na ljude koji imaju poteškoća u izgovaranju pojedinih riječi, a naučnici žele da im omoguće da se slobodno i jednostavno izražavaju.

Do sada su to uspjevali sa malim fondom riječi, ali je potreba ovih ljudi da imaju neki uređaj koji će njihove misli prenositi u cijelosti kao govor. Oni se nadaju da će dostići brzinu u dekodiranju od 100 riječi u jednom minutu, sa manje od 17 odsto grešaka.

Oni žele da ljudima omoguće da ne gledajući u telefoon ili ekran računara kucaju riječi i komuniciraju uz pomoć kontakta očima velikom brzinom, piše BBC.

Kompanija Elona Muska prijavila se za dozvolu da počne testiranje sopstvenog uređaja za hakovanje ljudskog mozga. Neki ističu da je ovo momenat kada treba započeti etičke debate o tome koliko je ovo u redu i u kojoj mjeri može da naškodi čovječanstvu. Za ljude je mozak bezbjedno mjesto za misli i i deje, a ukoliko se pristupi upotrebi ovih uređaja ta sloboda bi mogla da bude uništena.

Foto: Depositphotos/Malekas

Izvor: B92


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close