High TechTech

Facebook i Unity razvijaju svoju posebnu platformu za igranje

Da li je ovo pokušaj da Facebook postane konkurent popularne desktop platforme za igranje – Steamu?

Mark Zakerberg je očigledno odlučio da Facebook “ugura” u sve pore tehnološkog i web sektora, najpopularnija društvena mreža na svetu nudi sve više opcija, usluga, mogućnosti… I dok će to neki opravdati “brigom za korisnike” kako bi “sve što im treba i sve što žele imali na jednom mestu”, drugi su mišljenja kako je Facebook zapravo izgubio kompas i počeo da svaštari. Uz opravdanje kako to, jednostavno, sebi mogu dopustiti, što zbog popularnosti i ogromnog broja korisnika, što zbog činjenice da im profit nezaustavljivo raste, iako su nas uveravali kako je Facebook odavno dotaknuo svoj zenit i kako mu sledi neizbežni pad… Nova najava nudi priču o Facebooku koji će korisnicima omogućiti jedinstvenu dekstop platformu za igranje.

Naravno, na sam spomen takve platforme većini će asocijacija biti Steam, koji već nudi takvu platformu i ne sumnjamo kako će Facebook i zbog ove najave biti proglašen “običnim plagijatorom”, ali njih to ionako ne brine previše. Službena je najava objavljena na Facebook for Developers blogu na kojem su svi zainteresovani developeri koji razvijaju igre pozvani da se do 31. avgusta prijave u “Alpha program”. Facebookov partner u kreiranju nove usluge je kompanija Unity Technologies koja je predstavljena kao “najveća globalna kompanija za kreiranje i razvoj 2D, 3D, VR i AR igara i iskustava”. Facebook je u maju već predstavio sličnu “gaming platformu” tada nazvanu Facebook Games Arcade Beta.

Ipak, nova platforma koja bi trebalo da nastane kao plod saradnje Facebooka i Unityja imaće više mogućnosti, raditće na više operativnih sistema, ne samo na Windowsima kao Facebook Games Arcade Beta, podržavaće sve dosadašnje Facebook igrice, ali i u “uvoz” mobilnih igara s iOS i Android mobilnih operativnih sistema… Kako će i koliko osvojiti tržište, tek ćemo saznati, ali u Facebooku su se, eto, odlučili ozbiljnije posvetiti razvoju platforme za igranje…

Izvor: b92tehnopolis/zimo.dnevnik

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close