Vijesti

Erdoan započeo miting u “Zetri”

SARAJEVO – Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan započeo je danas u sarajevskoj “Zetri”, predizborni miting, pred više hiljada okupljenih pristalica koji su stigli iz više evropskih zemalja.

Skupu u Zetri prisustvuju Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kao i Sabija Izetbegović, I Denis Zvizdić, predsjedavajaući Savjeta ministara BiH.

Prema ranijim procjenama, očekuje se da će ovom skupu prisustvovati između 10.000 i 15.000 ljudi.

Izetbegović: Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu

Nakon intoniranja himni BIH i turske okupljenim pristalicama obratio se Bakir Izetbegović.  “Dragi prijatelji iz Turske i BiH i dobro došli, drago mi je vidjeti izmijješane zastave BiH i Turske. Dugo smo mi zajedno i dobro smo živjeli zajedno i dobro smo se borili zajedno. Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu. Kroz istoriju sudbina nam je nam je bila slična. Pokušali su Turke i Bošnjake da odvoje od njihove vjere. Mi Bošnjaci smo imali Aliju Izetbegovića i ne možete objasniti kako smo uspjeli da se odbranimo samo božjom intervencijom i voljom “, rekao je Izetbegović. Turska se nosi s tim što imate čovjeka kojeg vam je bog poslao ime mu je Redžep Tajip Erdoan, rekao je Izetbegović i najavio Erdoanovo obraćanje.

Erdoan se na početku obraćanja zahvalio svima koji su došli i poželio da podržavaju dobrotu i da im kongres Unije turskih demoktata donese svako dobro. “Mi nismo došljaci u Evropu naši očevi su hiljadugodišnji evropljani. Iako smo se nakon odlaska osmanlija povukli naše veze sa Evropom nikada nisu prekinute .Evropa koja nam je do juče bila tuđina postala nam je domovina, naglasio je Erdoan.

U “Zetri” će biti održana Generalna skupština Unije evropskih turskih demokrata /UETD/.

Ranije je najavljeno da će na kongresu UETD učestvovati članovi iz Njemačke, Austrije, Belgije, BiH, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Švedske, Švajcarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Norveške i Češke.

Turski predsjednik stigao je danas u Sarajevo, gdje ga je na aerodromu dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

(nezavisne)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close