Episkop zvorničko tuzlanski Fotije i Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica održali su danas sastanak u Bijeljini, na kojem je istaknuta potreba za daljim očuvanjem i zaštitom srpskih nacionalnih spomenika i imovine u Republici Srpskoj.

– Ovom prilikom eparhija je upoznata sa pokušajima otimanja srpskih srednjovjekovnih nacionalnih spomenika i imovine, i činjenicom da se ovakvim postupanjem pokušava prekrojiti srpska kulturna istorija i zametnuti srpski duhovni korijen, a takvo postupanje je u suprotnosti sa Aneksom 8. Dejtonskog sporazuma, da nacionalni spomenici pripadaju narodima u BiH – navodi se u zajedničkom saopštenju Eparhije i Pravobranilaštva.

Na ovom sastanku istaknuto je buduće zajedničko nastojanje i iskonska potreba da sva sveta srpska pisma, kao i srednjovjekovni manastiri i druga baština ne mogu biti “bosansko” naslijeđe, odnosno jeretičko kako se pokušava predstaviti u nekim odlukama Komisije za kulturno i istorijsko nasleđe BiH

Takođe, u pripremi je sveobuhvatna analiza stanja srpske kulturne ostavštine i imovine, sa kojom će u što skorijem periodu biti upoznat Sinod i Sabor Srpske pravoslavne crkve, a sve u cilju zaštite najvažnijeg temelja našeg postojanja i opstanka srpskog naroda, duhovnog identiteta i imovine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 16.11.2023. godine
Naredni članakDodik: Nečuveno da ubica Srba bezbjedno boravi u BiH, a niko ne reaguje, i to govori da je BiH zemlja apsurda