Vijesti

EBU donio odluku o prenosu utakmica EP-a na BHRT-u

Donesena je konačna odluka o prenosu utakmica Evropskog prvenstva u Francuskoj na BHRT-u.

BHRT će ipak prikazivati ovogodišnje Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016 nakon što je postignut dogovor u posljednjoj minuti sa EBU-om, saznaje N1.

BHRT kao članica EBU-a je pod velikim finansijskim pritiscima i nedavno je objavila da je primorana prekinuti proizvodnju programa krajem juna.

Prošlog mjeseca, EBU je objavio da je dug veći od 6 miliona švicarskih franaka.

Situacija u BiH ostaje kritična, ali se nadamo de će BHRT postići dogovor sa Vladom kako bi im pomogli otplatiti dugove i omogućiti publici da prati TV program tokom ljeta“, navedeno je iz EBU-a.

Generalna direktorica EBU-a Ingrid Deltenre je rekla:

Imali smo vrlo produktivne razgovore sa BHRT-om protekle sedmice i sa zadovoljstvom možemo objaviti da smo postigli dogovor da BHRT-u nastavimo pružati usluge uključujući i pristup Euro 2016 kao i razmjeni vijesti.Situacija u Bosni i Hercegovini je još uvijek kritična, ali se mi nadamo da će BHRT uspjeti doći do dogovora sa Vladom koji će im omogućiti da otplate dugovanja i koji će osigurati samoodrživ sistem finansiranja u budućnosti.

EBU je vrlo aktivna u pružaju pomoći BHRT-u u njegovim naporima da osiguraju finansiranje i pozvala je Evropski Parlament kao i Evropsku Komisiju da podrže primjenu EU standarda u medijima ove zemlje.

BHRT će nastaviti sa emitiranjem programa najmanje do kraja UEFA EURO 2016 tj. 10. jula do kada se očekuje da će se sa vlastima pronaći model finanansiranja.

 

Izvor: n1

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close