Vijesti

Dugovi ugrožavaju liječenje pacijenata iz RS u Srbiji

Dugovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS prema najvećim zdravstvenim ustanovama Srbije doveli su u pitanje dalje liječenje pacijenata iz Republike Srpske u ovim ustanovama.

 

Klinički centar Srbije, VMA i Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje razmatraju mogućnost da ne primaju pacijente iz RS, jer su nagomilana dugovanja Fonda ZO RS postala ozbiljan problem za te ustanove.

Po podacima FZO RS, njihov dug za liječenje pacijenata u Srbiji na kraju prošle godine je iznosio oko 14 miliona KM. Čelnici najvećih ustanova u Srbiji zbog toga su morali da podvuku crtu, te da opomenu da zbog ovog opterećenja više neće moći da primaju pacijente iz Srpske. Oni očekuju da dugovi budu plaćeni, ali kako nam je potvrđeno, pacijenti iz RS se ovih dana ipak i dalje upućuju i primaju na liječenje u ovim velikim zdravstvenim ustanovama.

Iz Fonda ZO RS kažu da im se nijedan osiguranik, kojem je odobreno liječenje u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, još nije žalio da ima problema u vezi sa prijemom na liječenje.

“Početkom godine bilo je manjih problema kod prijema naših osiguranika u specijalnu bolnicu za rehabilitaciju ‘Gornja Trepča’, ali su oni prevaziđeni”, navode iz FZO RS.

Oni tvrde i da imaju korektnu saradnju sa zdravstvenim ustanovama u Srbiji, koja je prvenstveno zasnovana na obostranom nastojanju da pacijentima bude blagovremeno dostupna neophodna zdravstvena zaštita.

“Dugovanje Fonda prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji na to nemaju uticaja, pogotovo kada se ima u vidu da je u odnosu na stanje s početka 2006. godine dug smanjen za više od 70 odsto”, tvrde u Fondu, te dodaju da ukupan dug prema ovim ustanovama čini nešto više od polovine prosječnog godišnjeg troška za sva liječenja izvan RS.

Zdravstveni sistem RS se, podsjećamo, godinama oslanja na saradnju sa ustanovama Srbije, ali se već nekoliko godina radi i na smanjenju upućivanja pacijenata na liječenje u te ustanove.

Ranije je na liječenje izvan RS upućivano oko 20.000 pacijenata godišnje, dok se posljednjih nekoliko godina u Srbiji i FBiH prosječno liječi oko 6.000 pacijenata godišnje.

Kako su nedavno istakli iz FZO RS, u prva četiri mjeseca ove godine u FBiH i Srbiji liječeno je 1.468 osiguranika RS, a trošak za njihovo liječenje bio je oko 4,7 miliona KM.

Otpis duga

Prije nekoliko mjeseci Vlada Srbije odlučila je da otpiše dio dugovanja nastao na osnovu troškova liječenja građana RS u Kliničkom centru Srbije, i to u iznosu od gotovo milion evra.

Resorni ministri Dragan Bogdanić i Zlatibor Lončar tada su razgovarali i o mogućnostima pronalaženja adekvatnog načina finansiranja liječenja građana RS u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Izvor: Blic.rs, pressrs

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close