Vijesti

DUGA NJIVA: Počelo obilježavanje 27 godina od proboja “Koridora života”

Booking.com

Na Dugoj NJivi kod Modriče počelo je obilježavanje 27 godina od proboja “Koridora života”, jedne od najhumanijih bitaka Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara služi NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji će potom pred spomen-obilježjem služiti parastos za 413 boraca poginulih u akciji “Koridora 92”. 

Po završetku molitvenih obreda, programom obilježavanja predviđeno je polaganje vijenaca na spomen-obilježje, lomljenje slavskog kolača, kojim se obilježava manastirska slava, zatim obraćanje zvaničnika, a potom umjetnički program u kojem će učestvovati glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. 

Direktan povod za akciju “Koridor života” bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika. 

Vojna operacija “Koridor 92” trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim djelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine. 

Akcijom, koja je provedena u skladu sa pravilima ratovanja, oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna vojna operacija završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda. 

Akciju “Koridor 1992”, koja je označena kao sudbonosna, izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske Vojske Krajine protiv višestruko brojnijih vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije. 

U akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, te po 70 pripadnika 
Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca. 

I ove godine najavljen je marš 300 učesnika operacije “Koridor `92” i građana iz Osječana kod Doboja, dug 12 kilometara, u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba. 

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma u Skugriću kod Modriče sinoć je obilježno spajanje Istočno-bosanskog i Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, kojim je zvanično na Vidovdan 1992. godine iz okruženja deblokirano 1,5 miliona Srba iz zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close