Sport

Dudi Ivkoviću nagrada za životno djelo

Legendarni Dušan Duda Ivković primio je nagradu za životno djelo od strane KK Radnički sa Crvenog krsta, koji obilježava 100 godina postojanja.

– Želim da se zahvalim na ovom velikom odlikovanju. U ovih 100 godina je bilo sigurno mnogo sportista, funkcionera, navijača koji su zaslužili makar slično odlikovanje. Napomenuo sam mojim saradnicima, ja sam vrhunske sportske rezultate ostvario sa nacionalnim selekcijama i drugim klubovima. Možda je ovo odlikovanje za vjernost – rekao je Ivković i dodao:

– Obilježićemo 100 godina Radničkog. Nećemo se zadovoljiti plaketama. Treba da se trudimo da napravimo Radnički koji će funkcionisati narednih 100 godina. Da bi funkcinonisao, da bi ponudili omladini jedan ovakav velelpan objekat, sigurno ne bi ni pomislili, a kamoli uspjeli da nije bilo predsjednika Aleksandra Vučića i našeg počasnog pokrovitelja ove proslave.

Vučić je kao predsjednik Republike značajno pomogao Sportskom društvu, a već dugo je počasni predsjednik Bokserskog kluba Radnički.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, gradonačelnik Zoran Radojičić, bivši sportisti Radničkog…

Obilježavanje značajnog jubileja upotpunjava izložba “Naš prvi vijek”, na kojoj su kroz putovanje u istoriju dugo 100 godina predstavljeni značajni rezultati i svi oni koji su stvarali klub i njegovu tradiciju.

Sportsko društvo Radnički osnovano je 1920. godine, kao Beogradski radnički sport klub.

Za vijek postojanja, ekipe SD Radnički osvojile su 39 ekipnih seniorskih titula državnog prvaka i 22 Kupa Јugoslavije, u rukometu, boksu, košarci, odbojci, šahu, rvanju, džudou, streljaštvu i ragbiju.

Rukometašice Radničkog su uz to osvojile i tri evropska Kupa šampiona i tri Kupa pobjednika kupova Evrope, što su i najveći ekipni uspjesi Sportskog društva.

Sportisti Radničkog u pojedinačnoj seniorskoj konkurenciji su pri tom osvojili i 166 pojedinacnih seniorskih titula državnog prvaka, u boksu, rvanju, karateu, kik-boksu, džudou, šahu, streljaštvu, gimnastici i atletici, uz mnoštvo srebrnih i bronzanih odličja i stotine medalja u mlađim kategorijama.

Braneći boje državne reprezetacije sportisti Radničkog osvojili su sedam zlatnih i šest srebrnih medalja na Olimpijskim igrama, tri zlatne, 13 srebrnih i 12 bronzanih medalja na svjetskim prvenstvima i osam zlatnih, 24 srebrne i osam bronzanih medalja na evropskim prvenstvima.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Izvor: RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close