Vijesti

Drvoprerađivači priznali da podmićuju političke stranke u RS!

 – Drvoprerađivači pisali ministru poljoprivrede nezadovoljni odnosom „Šuma RS“, želeći se što su, pored SNSD-a, morali finansirati i kampanju Socijalističke partije
– Proizvođači tvrde da ne dobijaju dovoljno sirovine, jer ona ide van RS
– Ministarstvo: Pismo anonimno, ali provjeravamo navode
– Marić: Sve tvrdnje iz dopisa neistinite

BANJALUKA, Nezadovoljni drvoprerađivači iz Republike Srpske tvrde, u dopisu upućenom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, da su u predizbornoj kampanji finansirali Socijalističku partiju, čiji kadar se nalazi na čelu „Šuma RS“, kako bi dobili drvne sortimente od ovog javnog preduzeća, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Drvoprerađivači, u anonimnom dopisu koje su uputili ministru poljoprivrede Stevi Mirjaniću, tvrde da nemaju dovoljno sirovina, jer „Šume Srpske“ dozvoljavaju da odliv trupaca bukve i hrasta, te manje količine četinara van RS.

„Većina drvoprerađivača pripada našoj stranici, SNSD-u, a bili smo prinuđeni finansirati SP u predizbornoj kampanji, da bi dobili minimalne količine šumskih drvnih sortimenta za preradu, što se može provjeriti uvidom u račune OO SP Modriča“, navodi se u dopisu i dodaje da su se pojedini prerađivači obratili i Ministarstvu unutrašnjih poslova i drugim institucijama u vezi sa ovim radnjama.

Inače, ministar Mirjanić kojem su se drvoprerađivači obratili je član SNSD-a, a direktor Šuma RS Risto Marić je član Socijalističke partije zbog čega su je, kako kažu, „bili prisiljeni finansirati“.dopis-drvopreradjivaci2

Drvoprerađivači su u dopisu naveli i da im je rukovodstvo „Šuma“ reklo da ima saglasnost ministra da sirovina ide van RS te zamolili da to spriječi.

„Molimo Vas da spriječite „Šume“, koje tvrde da imaju Vašu saglasnost za to, da prodaju sirovinu direktno ili preko fiktivnih firmi iz RS u FBiH, a da mi ponovo ostanemo bez sirovine“, navode u dopisu.

Posebno su, kako ističu, ugroženi drvoprerađivači iz istočnog dijela RS koji prvi put od kada postoje ne mogu dobiti šumske drvne sortimente u svom regionu, „već su prisiljeni da sirovinu kupuju u Krajini“.

„Strahujemo da politika u „Šumama“ koju podržavate ne vodi u pravom smjeru. Oko trećine šumskih gazdinstava nema šta sjeći u narednim godinama, jer su prekomjernim sječama već posjekli količine dozvoljene za deset godina. Postavlja se i pitanje šta ćemo mi prerađivati u budućem periodu kad vi zabranite sječu u većini gazdinstava“, piše u dopisu.

Ministarstvo: Tražili smo od „Šuma“ provjeru navoda iz dopisa

U Ministarstvu poljoprivrede su CAPITAL-u potvrdili da su dobili dopis od drvoprerađivača, ali su naglasili da se radi o anonimnom dopisu.

„Bez obzira na to, već smo zatražili provjeru navoda iz dopisa od „Šuma RS“, rekli su u Ministarstvu.

Marić: Nisu tačni navodi drvoprerađivača

risto-maricVršilac dužnosti direktora „Šuma RS“ Risto Marić negira sve navode iz dopisa. On je za CAPITAL rekao da su navodi drvoprerađivača da su finansirali SP u predizbornoj kampanji „klasične insinuacije“.

On je rekao da „Šume“ ne mogu izvoziti šumske drvne sortimente u okruženje, a da se sve što se tiče FBiH može provjeriti jer je sve transparentno.

„Nisu tačne tvrdnje iz tog dopisa. Ako je neki kupac iz RS od nas kupio sirovinu, pa je zatim preprodao u FBiH ili Srbiju, mi to ne možemo znati. To možemo znati na kraju godine kada budemo radili raspodjelu sortimenata za iduću godinu. Ako utvrdimo da je neki kupac prodao trupce u FBiH ili bilo koju državu bivše Jugoslavije, oduzimaju mu se bodovi i neće imati mogućnost da dobije količine drveta koje je dobio u ovog godini“, kazao je Marić.

Potvrdio je, ipak, da je dobio zahtjev od Ministarstva poljoprivrede da se izjasni o ovim navodima.

„Ministarstvo nam je naložilo da se odredimo o ovim pitanjima i mi ćemo se sutra na sjednici uprave odrediti na ovaj način kako sam vam rekao, jer mi nismo kontrolni organ“, kazao je Marić.

Šinik: Postoje problemi u isporuci na istoku

Резултат слика за lazo sinikOsim anonimnog dopisa koji je poslat prije nekoliko dana, Ministarstvu je prije dva mjeseca stigao i jedan zvaničan dopis koji je uputilo pet firmi iz istočnog dijela RS.

I u ovom dopisu drvoprerađivači tvrde da sirovina odlazi u Srbiju i da se to vrlo lako može provjeriti.

Da problema ima u isporuci sirovine drvoprerađivačima posebno u istočnom dijelu potvrdio je za CAPITAL i sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik.

 „Jedan dio sirovine odlazi u Srbiju. U „Šumama“ tvrde da ne izvoze sirovinu, ali je problem što je daju kupcima koji izvoze. „Šume“ su dužne da, ukoliko utvrde, da neko kupuje, a ne prerađuje sirovinu, prekinu snabdijevanje takvih kupaca i to je ono što mi očekujemo od „Šuma“, naglasio je Šinik.

Izvor: CAPITAL: M. Čigoja

dopis-drvopreradjivaci

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close