Vijesti

Društvene mreže: Zaustavite vozila na ulicama!

Plan je da se na ovaj način natjeraju nadležni da utiču na smanjenje cijene goriva koja je dostigla svoj vrhunac u posljednjih nekoliko godina. Nakon pokretanja ove inciijative u medijima se pojavila informacija da je u Republici Srpskoj najjeftinije gorivo u Evropi.

“U Federaciji BiH litar benzina je 1,09 evra, a dizela 1,07, dok je u Srbiji benzin 1,29 evra, a dizel 1,36. Cijena litra benzina u Hrvatskoj je 1,43 evra, a litar dizela je 1,36, u Crnoj Gori 1,41, odnosno 1,30 evra, dok je u Sloveniji 1,36, odnosno 1,30 evra. Litar benzina u Albaniji je 1,44 evra, dizela 1,42, u Grčkoj 1,65, odnosno 1,31, a u Italiji cijena litra benzina je 1,64 evra, a dizela 1,52 evra”, javila je agencija Srna.

Povodom najavljenog zaustavljanja automobile u nedjelju oglasio se i pedsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da najavljeni  protesti zbog poskupljenja goriva nemaju osnova, jer je, kako kaže, gorivo u Srpskoj najjeftinije u odnosu na zemlje regiona. Dodik je rekao da će tražiti od policije da sklanja automobile koji se budu zaustavljali na ulicama, a svaki protest koji se organizuje mora biti u skladu sa zakonom.

Pokretač ove akcije u BiH je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske rekao je da se cijena goriva u region ne gleda prema standard građana i privrednika.

Na izjavu predsjednika Dodika kaže da je ipak očekivao da će ih predsjenik saslušati.

“Odmah u startu sam rekao da ova inicijativa nije usmjerena prema nikome, ni prema jednoj političkoj partiji, niti prema rušenju bilo koga. Jednostavno, incijativa je krenula da se pokuša ukazati institucijama na trenutno stanje, pa i samom predsjedniku Dodiku kojem smo prvom poslali poziv da razgovaramo sa njim, jer smo očekivali da će nam pomoći prilikom uvođenja samih akciza, pošto privredna grana koja zavisi od goriva nije u mogućnosti da podnese toliki teret”, rekao je Grbić za BUKU.

On kaže da je cijena goriva za radnike i penzionere kod nas previsoka imajući u vidu ukupna primanja.

“Nama privrednicima koji zavisimo od litre goriva na jednom rezervoaru je povećanje od 100 KM, a sa druge strane nema šanse da možemo dignuti cijenu prevoza. Nadao sam se da će nas predsjednik Dodik pozvati da razovaramo sa njim, da mu samo predstavimo situaciju u kojoj se nalazimo, mada pretpostavljam da on to zna. Država je država i oni mogu da rade šta hoće, a građani neka sami odluče da li će ugasiti automobile na ulicama ili autoputevima ili neće, ne možemo mi nikome reći da to mora da uradi, neka svako odluči šta je pametno da uradi, da li je zadovoljan sa ovom cijenom goriva ili ne”, ističe Grbić.

Grbić ističe da je apsurdno spominjati najjeftinije gorivo u regionu, a ne spomenuti standard i primanja građana. On kaže da je ova akcija i dalje aktuelna i da se građani i dalje pozivaju da zasutave svoje automobile 10. 6. u 17 časova na sat vremena.

Grbić je za BUKU rekao da poslujemo i živimo u veoma teškim uslovima.

“Svjesni smo da barel nafte na svjetskom tržištu mi ne možemo diktirati niti ju mogu diktirati distributeri nafte, ali institucije BiH i vladajuće strukture moraju biti svjesni da građani BiH nisu u mogućnosti da plaćaju dodatne akcize na gorivo koje su uvedene od 2010. godine do danas, pod okriljem izgradnje autoputeva i popravke postojećih. Kao što znamo od tih silnih sredstava koje su prikupljene od 2010. do danas, a pretpostavlja se da je to preko 8 milijardi KM, nije izgrađen ni jedan jedini pedalj autoputa, nego sve što se radi radi se od međunarodnih kredita”, ističe Grbić.

Grbić kaže da niko nikada nije pozvao prevoznike da ih pita da li mogu izdržati takve cijene. On ističe da prevoznici iz BiH ne mogu otići ni u jednu zemlju EU ili zemlju iz okruženja, da se koriste njihovi autoputevi, a da nisu prilikom ulaza u tu zemlju platili putarinu ili vinjetu.

Podsjetimo da je gorivo u BiH poskupilo već tri puta, jednom zbog usvojenog Zakona o akcizama, a dvaput zbog rasta svjetske cijene nafte. 1.2.2018. godine stupio je na snagu set zakona o akcizama a koji je predvidio povećanje cijena goriva i plina na benzinskim stanicama u BiH.

Drugo povećanje desilo se sredinom aprila, a treće krajem maja.

(Buka)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close