Zanimljivosti

Dogodilo se na današnji dan, 30. jun

Danas je nedjelja 30. jun, 181. dan 2019. Do kraja godine ima 184 dana.

1520. – Tokom španskog osvajanja Meksika, u Tenočtitlanu, gde je kasnije izgrađen Sijudad Meksiko, ubijen poslednji car Asteškog carstva Montezuma II Ksokojocin. 

1559. – Povodom potpisivanja mira u Kato-Kambreziju organizovane su viteške igre u kojima je nesrećno nastradao francuski kralj Anri II. 

1859. – Čarls Blondin pred 25.000 gledalaca preko razapetog konopca prešao iznad Nijagarinih vodopada, iz SAD u Kanadu. 

1876. – Srbija i Crna Gora, u savezništvu s Rusijom, objavile rat Turskoj. 

1882. – Charles Guietau obješen je u Washingtonu zbog atentata na predsjednika Garfielda. 

1883. – Objavljeno je prvo izdanje Crne strijele Roberta Louisa Stevensona. 

1905. – Albert Einstein objavio svoj članak o elektrodinamici gibajućih tijela u kojem predstavlja posebnu relativnost. 

1908. – U istočni Sibir u području Tunguska se desila ogromna eksplozija, uzrokovana, najvjerovatnije kometom ili asteroidom od čega se osetilo podrhtavanje tla i u centralnoj Evropi. 

1913. – Naredbom bugarskog cara Ferdinanda izvršen prepad na srpsku i grčku vojsku u Makedoniji. Usledila bitka na Bregalnici kojom je počeo Drugi balkanski rat, u koji je 10. jula ušla i Rumunija, zaposevši severnu Bugarsku. Rat završen mirom u Bukureštu 10. avgusta iste godine. 

1930. – Velika Britanija priznala nezavisnost Iraka, koji je na međunarodnoj konferenciji u San Remu 1920. proglašen za britansko mandatno područje. 

1934. – Uz podršku vojnih krugova Hitler, pod optužbom da su pripremali zaveru, likvidirao na stotine bliskih saradnika, “Noć dugih noževa”, među njima Ernsta Rema i Gregora Štrasera. 

1936. – Etiopski car Haile Selasije I uputio, u sedištu Lige naroda, apel za pomoć povodom invazije Italije na Etiopiju. Liga naroda odredila sankcije protiv Italije, ali one nisu poštovane. 

1941. – Na Belom Bregu u okolini Zaječara održano savetovanje OK KPJ za Timočku Krajinu na kom je doneta odluka o formiranju Boljevačkog, Timočko-Zaglavskog i Krajinskog partizanskog NOP odreda. 

1943. – Američke trupe iskrcale se u Drugom svetskom ratu na ostrvo Nju Džordžija. Tokom operacije oboren 121 japanski avion. 

1944. – Počinje drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu. 

1948. – Jugoslovenska štampa objavila Rezoluciju Informacionog biroa komunističkih i radničkih partija o stanju u Komunističkoj partiji Jugoslavije i odgovor Centralnog komiteta KPJ kojim se odbacuju optužbe iznete u Rezoluciji. Crvena Armija je duž Jugoslovenske granice sa Bugarskom Rumunijom i Mađarskom počela gomilati svoje trupe , čekajući Staljinovu komandu za napad i okupaciju Jugoslavije. 

1950. – Predsednik SAD Hari Truman izdao naređenje američkim trupama stacioniranim u Japanu da pomognu Republici Koreji da odbije napad Severne Koreje. 

1960. – Republika Kongo proglasila nezavisnost od Belgije. Za prvog predsednika izabran Džozef Kasavubu, a za premijera Patris Lumumba. 

1963. – Kardinal Đovani Batista Montini ustoličen kao papa Pavle VI, čiji je pontifikat obeležen sprovođenjem ideje o pomirenju sa ostalim hrišćanskim crkvama. 

1971. – Tri sovjetska astronauta poginula prilikom prizemljenja sovjetskog vasionskog broda Sojuz II, koji je u orbiti oko Zemlje proveo rekordnih 570 časova i 22 minuta. 

1974. – Čuveni ruski baletski igrač Mihail Barišnjikov napustio, tokom turneje u Kanadi, ansambl baleta Boljšoj teatra i ostao da živi na Zapadu. 

1989. – Sudanski general Omar Hasan al Bašir u državnom udaru oborio vladu Sadeka al Mahdija. 

1995. – Vlada u Sarajevu prekinula sve kontakte sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Jasušijem Akašijem optužujući ga za popustljiv stav prema bosanskim Srbima. 

1996. – Pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice i predsednika Srbije Slobodana Miloševića predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić preneo predsednička ovlašćenja na potpredsednicu RS Biljanu Plavšić. 

1997. – Kina zvanično preuzela kontrolu nad Hong Kongom posle 156 godina britanske kolonijalne uprave. 

1999. – Škotska posle skoro 300 godina ponovo dobila svoj parlament. 

2001. – Grupa huligana i političkih ekstremista pretukla, na Trgu Republike u Beogradu, nekoliko homoseksualaca i sprečila održavanje prve “Gej parade” u Srbiji. 

2001. – Jugoslovenska glumica Tijana Kondić na filmskom festivalu u Puli, u Hrvatskoj, dobila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu, za film “Nataša”. To je bilo prvo učešće filma iz Jugoslavije na tom festivalu od raspada SFRJ. 

2001. – Premijer Belgije Gaj Verhofštad posetio Kongo. To je prva poseta nekog belgijskog zvaničnika toj afričkoj zemlji posle “hladnog rata” i prekida odnosa koji su trajali 20 godina. 

2003. – Bosanski Srbin Željko Meakić, optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine u logoru Omarska kod Prijedora, predao se vlastima RS, a potom izručen tom sudu. 

2004. – Predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun smenio predsednika parlamenta Republike Srpske Dragana Kalinića i zabranio mu svaki javni i politički rad. Sa dužnosti u RS smenjeno još 60 osoba, zbog nesaradnje s Haškim tribunalom. 

Foto: N.N.

Izvor: nadanasnjidan.net

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close