Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović i bošnjački član Predsjedištva Denis Bećirović primili su danas predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.

Članovi Predsjedništva su izrazili zahvalnost predsjednici Evropske komisije za posvećen angažman i kontinuiranu podršku koju pružaju BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

– Ocijenili su da je dodjela kandidatskog statusa dala jasnu poruku svima u BiH da su dio evropske porodice, ali i pozitivan podstrek da se učine konkretni koraci na putu prema Evropskoj uniji – saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Konstatovali su da je Predsjedništvo, kao i druge institucije na svim nivoima vlasti, napravilo važne iskorake na ispunjenju 14 uslova iz Mišljenja Evropske komisije. U tom svjetlu izrazili su očekivanje da će Evropska unija donijeti odluku o početku pristupnih pregovora o punopravnom članstvu sa BiH.

Fon der Lajen, koja boravi u BiH kako bi predstavila novi plan za ekonomski rast Zapadnog Balkana, istakla je da je Evropska unija obezbijedila značajna sredstva za zemlje regiona koja će biti vezana za provođenje reformi. Cilj plana je ekonomski napredak kroz približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom evropskom tržištu, jačanje ekonomske integracije unutar regiona, ubrzavanje reformi i povećanje investicija i pretpristupne pomoći.

Pozdravila je napore i napredak koje je BiH učinila na reformskom putu i ponovila podršku procesu proširenja i članstvu BiH i zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju. 

Fon der Lajen je izrazila nadu da će pozitivni momentum u Evropskoj uniji dati podstrek kako bi se učinili konkretni koraci na evropskom putu zemlje, ističući obostranu važnost procesa proširenja za BiH i za Evropsku uniju.

Članovi Predsjedništva su pozdravili novi plan Evropske unije za ekonomski rast zemalja regiona, ističući njegovu važnost i pozitivne efekte na ukupni standard svih građana. Naglasili su posvećenost reformskom procesu, evropskom putu zemlje koji nema alternativu, očuvanju mira i stabilnosti, ekonomskom razvoju i regionalnoj saradnji kao ključnim ciljevima djelovanja.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakRadan Ostojić još četiri godine na čelu BORS-a
Naredni članakGRANIČNI PRELAZI: Pojačan saobraćaj na nekoliko prelaza