Nemamo namjeru da živimo sa onima koji rade na diskreditovanju srpskog imena, rekao je predsjednik Republike Srpske u intervjuu za Јerusalim post, komentarišući rezoluciju o Srebrenici.

Dodik objašnjava zašto nema budućnosti i suživota sa muslimanima u BiH i povlači paralele sa situacijom na Bliskom istoku.

– To što se desilo se ne može nazvati genocidom. Autoritativni stručnjaci koji su posvetili cijeli svoj profesionalni život za proučavanje genocida utvrdili su da se ne radi o genocidu. Svi oni koji imaju autoritet, kažu da to nije bio genocid. Više vjerujem ovim ljudima, nego političarima – rekao je Dodik.

Istakao je da usvojena rezolucija predstavlja političku odluku.

– U prošlosti su rezolucije o međunarodnom danu sjećanja bile usvojene jednoglasno ili dvotrećinskom većinom, budući da je u pitanju važno pitanje. Usvajanje rezolucija o Srebrenici bila je tretirana kao marginalna tehnička stvar, samo zato što su željeli da prođe bez obzira na sve. Dakle, usvojena je rezolucija ovoga puta prostom većinom – 84 zemlje od 193 glasale su za odluku. 109 zemalja nije glasalo za – protivili su se, bili uzdržani ili bili odsutni sa glasanja – naveo je Dodik.

Podsjetio je da je debata u Ujedinjenim nacjama odložena nekoliko puta, jer su pokretači više puta pokušavali da obezbijede većinu.

– Јedini organ u BiH koji ima ovlašćenje da odlučuje o spoljnim poslovima je Predsjedništvo, koje se sastoji od tri člana. BiH nije pokrenula ovu odluku, jer nije bilo odluke od Predsjedništva. Međutim, postupak donošenja odluke u UN je počeo sa inicijativom muslimanskog predstavnika BiH u UN, koji je djelovao bez odluke Predsjedništva – naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da su sada, zbog ove rezolucije, izuzetno teške tenzije, nastale između različitih grupa u BiH.

– Rezolucija je nelegalna, nelegitimna i neobavezujuća – jasan je Dodik.

Naveo je da rezolucija krši Ustav BiH.

– “Razbilo” se i ovlašćenje Predsjedništva. Rezolucija je prouzrokovala i da narodi iz BiH budu više u sukobu, nego ranije. Ne verujem da je to bio cilj inicijatora rezolucije, ali im se ne može oprostiti za pogled na svijet, koji pokušavaju nametnuti građanima BiH. Možda oni misle da će Srbi biti ljuti zbog odluke nekoliko dana i onda se smiri. Ali, potpuno su pogriješili – istakao je Dodik.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Paradigma BiH – srdačan zagrljaj lažnog Šmita i Heleza
Naredni članakTegeltija: Modernizovati informacione sisteme i zaposliti mlađi kadar