Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da svakom svojom aktivnošću “trojka” sve više pokazuje da već živimo u dvije države, a ostalo su formalnosti i pitanje je dana kada će se i to desiti.

– Svojim lažima na račun Republike Srpske i prikrivanjem radikalnih militantnih grupa za čije postojanje i svjetska javnost zna, pokazuju da nemaju volju da se to pitanje riješi, te tako negirajući opasnost i probleme koji postoje postaju ključna prijetnja za bezbjednost svih stanovnika u BiH – ukazao je Dodik.

Činjenica je da niko nije reagovao na skandaloznu prijetnju iranskog amabasadora da će kao i prije 30 godina “pohitati” u pomoć, ako se pojavi problem za BiH, rekao je Dodik, pokazuje njihovo licemjerje.

– S druge strane šalju pisma o navodnom malignom ruskom uticaju i to neko treba da podrži, a zna se kakva je uloga Irana bila i kakva se uloga u dijelu radikalnih bošnjačkih struktura priželjkuje i dalje – naglasio je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše pismo koje su uputili poslanici i delegati “Trojke” institucijama EU i SAD.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je evidentno da su u nedostatku ideja pozvali i cijelu međunarodu zajednicu da zaštiti neustavni Sud i Tužilaštvo BiH i tako još jednom pokazali da žele da utiču na politički proces koji se vodi protiv institucija Srpske i njega kao predsjednika Republike, te šta je stvarna zamisao tog pravnog cirkusa.

On je naglasio da je jasno da je Milorad Dodik jedino prijetnja njihovom unitarizmu i ničemu drugom.

Dodik je poručio političkim muslimanima koji pričaju o multietničnosti da prvo pitaju Srbe i Hrvate koji žive u Sarajevu kako zapravo ta multietničnost izgleda iz njihovog ugla.

Dok su im puna usta hvale kako je sve bajno i sjajno i niko ne želi da dominira nad drugim narodom, rekao je Dodik, neka samo pregledaju izvještaje medija u Federaciji, kako govore o svojim komšijama Srbima i ismijavaju činjenicu da postoje Srbi, koji zahvaljujući svojoj sposobnosti mogu da rade bilo gdje, pa i u tom istom Sarajevu, ali to nekome smeta i predmet je podsmijeha, ali i iživljavanja.

– Nisam ja poslao pismo, nego su ga poslale vaše kolege. Vama niko ne brani da pišete šta hoćete. Lagali ste godinama, pa možete i da nastavite. Ako hoćete da pokažete išta malo dalje od ove propagande morate da prestanete lagati oko Kremlja i ostalog. Rusija je za nas prijateljska zemlja i mi ćemo i dalje sarađivati. Nastavićemo raditi u interesu Srpske. Vama kao poltronima stranih ambasada ništa drugo i ne priliči nego da izmislite da svi stranci imaju svoje poltrone – istakao je Dodik.

On je podsjetio da Rusija nikada ništa nije tražila od Republike Srpske, niti traži.

Prema njegovim riječima, Rusija traži poštivanje teritorijalnog integriteta BiH i uvažava činjenicu da strane u BiH treba da se dogovaraju, bez prisustva stranaca i to je ruski zvanični stav.

– Nema nikakvih podzemnih aktivnosti, te da su podzemne aktivnosti samo u vašim glavama – poručio je Dodik i dodao da vidi da se opet drže svoje “lijepe dječje pjesmice” o secesiji.

– Da vam kažem, nikakav plan o secesiji nema, ali da ćemo prihvatiti vaše priče o tome kako ćete napraviti unitarnu BiH, to sigurno nećemo. Јedna od varijanti da vam se suprotstavimo jeste da se mirno raziđemo. To je nešto što će se desiti i vi to savršeno dobro znate. Zato ste ovako nervozni i zato plasirate priču o tome da su jedan čovjek i jedna partija nešto krivi, a vi ste bajni, bajna ponuda svima. Јe l’ da? Treba samo vas da slijedimo i ovdje će teći med i mlijelo? Naravno, to nije istina, a najbolje o tome govore izbori. Mi smo za vas, što se tiče SNSD-a, na političkoj sceni BiH politički giganti, kako je to rekla Željka Cvijanović, a vi ste tek marginalne umišljene periferne spodobe koje pokušavaju da prodaju svoju ideologiju i svoju politiku. Јoš jednom da vam kažem da nemam plan o secesiji, ali mislim da ćemo se mirno razići upravo zbog vaših politika –  zaključio je Dodik.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Apsurdno da Šmit razgovara o evropskom putu BiH; Neozbiljan odnos Brisela
Naredni članakDOBOJ: U OŠ “Dositej Obradović” obilježen Međunarodni dan tolerancije (FOTO)