Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska danas, obilježavajući datum parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, obilježava dan svog međunarodnog priznanja.

– Dejtonski sporazum je međunarodni sporazum i time sastavni dio međunarodnog prava. Republika Srpska je kroz SRЈ potpisala Opšti okvirni sporazum i sve anekse, što je kasnije poslužilo Venecijanskoj komisiji da utvrdi da Republika Srpska ima međunarodno priznat status, jer je potpisinica međunarodnog ugovora i kao takva je pozvana da sa drugom stranom – FBiH, mijenja određene odredbe tog sporazuma, ali to se nije desilo – rekao je Dodik.

On je istakao da državna zajednica BiH već 28 godina pokazuje nesposobnost da funkcioniše, za razliku od Republike Srpske koja je sposobna da funkcioniše uprkos pritiscima i napadima.

– Republika Srpska je dala tada svoja ovlaštenja SRЈ da u njeno ime potpiše Opšti okvirni sporazum. Taj sporazum je potpisala SRЈ, Hrvatska i tada nepostojeća Republika Bih koju je predstavljao Alija Izetbegović koji nije imao legitimitet ni Srba, ni Hrvata – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da je Republika Srpska opstala uprkos kontinuiranom pritisku.

– Danas je Rusija, kao jedan od svjedoka parafiranja i potpisa Dejtonskog sporazuma, potvrdila da se radi o nesnošljivim i antidejtonskim pritiscima onoga što zovemo kolektivni Zapad, predvođen SAD i Velikom Britanijom. Republika Srpska od Dejtona nema nijednu godinu u kojoj bi mogla da se posveti razvoju i stabilnosti – rekao je Dodik.

On je istakao da se BiH nalazi u kolonijanom statusu i da kolonijalni upravnici koji stoluju u Sarajevu pokušavaju kroz razne mahinacije da dovedu Srpsku u poziciju prazne ljušture koja ne bi imala smisao.

– To se najbolje vidi kroz proces koji se pokušava provesti kroz proces javne imovine. Јavna imovina po Dejtonskom sporazumu pripada entitetima – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se “kolonijalna uprava, predvođena američkim ambasadorom, služi lažima”, podsjećajući da je Republika Srpska donijela odluku da se njeni zvaničnici neće sastajati sa osobljem američke Ambasade koje, kako kaže, podriva ustavni poredak i ruši BiH.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakKošarac: Rješenja izvan Dejtona znače Srpsku izvan BiH
Naredni članakKaran: Intenzivno radimo na rješavanju problema odbjeglih zatvorenika