Vijesti

Dodik: Rusija spremna da isporučuje energente (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Rusija spremna da isporučuje energente Evropi uz plaćanje ekonomske cijene.

Dodik je naveo da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao o isporuci gasa i nafte i o problemima snabdijevanja.

– Sankcije Rusiji su doprinijele stavu ove zemlje o snabdijevanju energentima. To je stav globalnih igrača, a ja sam pokušao da razumijem kako će se sve kretati – rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da u Moskvi nema nestašica i da se ne bi moglo zaključiti da postoje neke vrste ugožavanja standarda.

Ponvio je da je Rusija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je veoma uključena u njegovo sprovođenje.

– Dejtonski mirovni sporazum su u znatnom obimu devastirale zemlje Zapada. Otišlo se od onoga što je slovo Sporazuma u nešto što je imaginacija koja je zarobila BiH i zato ne može da se kreće dalje. BiH se mora vratiti na slovo Dejtona i da tri konstitutivna naroda u skladu sa tim ostvaruju prava – dodao je Dodik.

Istakao je da je Putin informisan o svim detaljima.

– Interesovao se i za izbornu reformu u BiH. Putin smatra da narodima u BiH treba obezbijediti pravo konstitutivnosti, za šta se Rusija zalaže. Sada imamo one koji se zalažu za poštovanje Ustava BiH i one koji su protiv. Rusi žele da zaštite Ustav BiH, što Republici Srpskoj odgovara i tako će se ponašati – rekao je Dodik.

Ponovio je da će za Republiku Srpsku cijena gasa biti 460 dolara za 1.000 metara kubnih.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close