Potvrđivanje optužnice u Sudu BiH je progon, njegova ustavna obaveza je potpisati ukaz o proglašenju zakona koji je usvojila Narodna skupština, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Banjaluci, podsjetivši da je riječ o dokumentima koja su prošla proceduru u Vijeću naroda i Ustavnom sudu.

– Predsjednik Republike Srpske nije taj koji bi trebao da bude iznad tih institucija. Nisam potpisao ukaz kao Milorad Dodik, nego kao predsjednik Republike Srpske. Neće mi biti nikakav problem da se pojavim bez obzira koliko to bilo nakaradno i loše – rekao je Dodik.

Kako on dodaje, pojedini mediji su se bavili kriminalizacijom njega kao pojedinca, kao i da se već dvije decenije govori o navodnim nezakonitim aktivnostima.

– Sve se završilo na tome da nisam poštovao Šmita, njegov lik i nedjelo. Јa sam kriv što sam postupao u skladu sa Ustavom Republike Srpske. Nisam imao dilemu, jedva sam čekao da potpišem. Da sam uradio drugačije definitivno bih urušio status Narodne skupštine, a kada to učinite onda ste razvalili i poziciju Republike Srpske. Ovako smo je samo ojačali – kaže Dodik.

Nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, Dodik je istakao da neće biti dozvoljen bilo kakav vid destabilizacije institucija.

Sud BiH potvrdio je juče optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića, potvrđeno je Srni iz Suda BiH.

Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra i do 34 stepena Celzijusova
Naredni članakKovačević: Posipanje pepelom njemačkog državljanina Kristijana Šmita