Republika Srpska je finansijski i politički stabilna, uprkos stalnim i zlonamjernim opstrukcijama, kaže predsjednik Milorad Dodik. U izjavi za Radio Republike Srpske Dodik kaže da će predložiti da minimalna plata bude 1.050 maraka i da očekuje da će to Vlada i socijalni partneri podržati.

O zajedničkim projektima juče je kaže Dodik u Subotici razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

I dok je sa Vučićem razgovarao o razvoju infrastrukture, ali i ostalim aktuelnim pitanjima , Dodik je Orbana informisao da mađarski program podrške za poljoprivrednike Srpske teče dobro, te da njegov drugi krug pokazuje bolje rezultate i veću zainteresovanost građana nego u prvom.

– Razgovarali smo i o nekim drugim pitanjima naše saradnje. Konstatovali smo da se odvija u najboljem redu. Nagovijestili smo da ćemo u januaru imati prvi naš šestomjesečni sastanak koji smo dogovorili. Da održimo sastanak povodom analize i r ealizacije postojećih dogovora i uspostavljanja nekih novih dogovora – naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da povećanje nivoa plata u Srpskoj mora biti stalni cilj i da ostaje pri prijedlogu da minimalna plata u sljedećoj godini bude 1.050 maraka.

– Јa ću ostati pri tom svom prijedlogu i vjerujem da ću pridobiti podršku prije svega Vlade oko toga i da ćemo kada dođe to vrijeme pred novu godinu utvrditi taj nivo plate od 1.050 maraka, kao minimalna plata u Republici Srpskoj – kaže Dodik.

Svi ekonomski rezultati i pokazatelji koje ima aktuelna vlast u Srpskoj govore o finansijskoj i političkoj stabilnosti, uprkos stalnim opstrukcijama zlih ljudi poput američkog ambasadora u BiH i ostalih, koji nastoje direktno da utiču na ograničenje finansiranja u Republici, kaže Dodik.

Ukazao je i na činjenicu da je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a razgovarano o produženju misije Altea i da su zapadni članovi shvatili da, ako se tamo pojavi Kristijan Šmit da bi to moglo ugroziti dogovor sa Rusijom, Kinom i drugim članicama. I to potvrđuje da Šmit nema legitimitet, kaže predsjednik Srpske.

– Njegovi pokušaji da na nekim medijima priča istu svoju priču ignorišući realnosti je apsolutno govori o tome da on ima problema s legitimitetom i legalnošću – jasan je Dodik.

Dodik kaže da je Dejtonski sporazum devastiran, da u BiH egzistiraju politike koje bi da sve centralizuju u Sarajevu i da naprave unitarnu BiH, a da Republika Srpska postane protokolarna priča – najbolji primjer za to je, kaže, pokušaj oduzimanja imovine.

– I to se naravno neće desiti, prije će BiH propasti i raspasti se nego što će oni uspjeti da na bilo koji način, pa čak i nekim apstraktnim rješenjima dovedu to u pitanje. Dakle imovina je nešto što se ne može dirati, neće se dirati i Republika Srpska nema nikakvu dilemu oko toga – poručio je Dodik.

O urušavanju Dejtona i koliko su neodrživi odnosi u BiH dovoljno govori i sudski proces protiv Dodika. To nije pravosudni postupak, već inkvizicija prema Republici Srpskoj i meni lično, kaže Dodik i dodaje – pošto je to politički proces mi ćemo se prema tome odnositi isključivo politički, jer tu nema činjenica. U nakaradnoj zemlji kakva je BiH moramo se izboriti da očuvamo Republiku Srpsku na temeljima koje neće moći da uruši arogancija ni američkih ni briselski službenika, zaključio je Dodik.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra sunčano, slaba kiša ponegdje na jugu i zapadu
Naredni članakĐoković pobijedio Dimitrova i osvojio sedmi masters u Parizu, 40. u karijeri