Vijesti

Dodik najavio izgradnju pristupne petlje za stanovnike Trebave

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u dobojskom naselju Tovira da će biti izgrađena petlja koja će mještanima trebavskog kraja omogućiti pristup auto-putu na Koridoru “Pet ce”.

– Trebamo da uložimo napore da komunikacijski otvorimo ovaj kraj, a ne da auto-put bude mjesto koje će ga zatvoriti – rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da su prethodnih dana tražili određena rješenja sa javnim preduzećem “Autoputevi”.

– Koliko se ja razumijem, ovdje se traži direktno prikopčavanje na auto-put, odnosno petlja i to će i biti urađeno – rekao je Dodik nakon skupa na kojem je direktor preduzeća “Autoputevi” Republike Srpske Dušan Topić lokalnom stanovništvu prezentovao mogućnosti za izgradnju petlje na tom dijelu auto-puta na Koridoru “Pet ce”.

Topić je istakao da će u tehničkom dijelu biti ponuđeno nekoliko varijanti za izgradnju priključka koji će biti na dijelu trase ovog koridora i u trećoj fazi izgradnje, te da ima dovoljno vremena da se izabere najprihvatljivija varijanta.

Dodik u Toviri kod Doboja (Foto: RTRS)

Dodik u Toviri kod Doboja (Foto: RTRS)

On je pojasnio da priključak neće biti izgrađen u prvoj fazi auto-puta na dionici Tovira-Kostajnica, a koja počinje ovog proljeća.

– Druga faza je od Kostajnice do Putnikovog brda. Mi ćemo nastojati do ove godine da zatvorima finansijsku konstrukciju kako bi se eventualno naredne godine krenulo sa radovima, a do tada ćemo izvršiti to doprojektovanje – rekao je Topić.

On je pojasnio da će treća i četvrta faza, Tovir-Podnovlje i Podnovlje- Vukosavlje ići istovremeno, i da su u toku pregovori za njegovo finansiranje, a u opticaju su Evropska investiciona banka koja nudi najprihvatljivije uslove kreditiranja, uz grant sredstva do 20 odsto, te jedna kineska kompanija.

Topić je istakao da bi finansijska konstrukcija za izgradnju dodatne petlje bila skuplja u odnosu na dosadašnje koje su iznosile oko 3.000.000 KM.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić zahvalio je Dodiku za podršku da trebavski kraj sa 14 sela i oko 14.000 mještana dobije priključak na auto-put.

Predstavnik Udruženja poljoprivrednika Trebava Duško Paravac pojasnio je da će se izgradnjom petlje izuzeti poljoprivredna površina od oko 1.200 hektara, te da prateće mjere tokom izgradnje auto-puta i povećanjem prinosa neće biti narušen krajnji bilans u prinosu žitarica.

Mještani naselja koja će biti obuhvaćena trasom na kojoj će petlja biti izgrađena očekuju ekonomske benefite i mogućnost za privredni razvoj koje će pratiti industrijske zone.

Dodik je tokom današnje posjete obišao i lokalnu crkvu u dobojskom naselju Tovira.

RTRS


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close