Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da predložena minimalna plata od 1.050 KM treba da bude cilj u Srpskoj, te da je vlast spremna da pomogne poslodavcima koji nisu u situaciji da to izdrže.

Dodik je napomenuo da je poslodavcima u prethodnom periodu obezbijeđeno nekoliko mjera pomoći u poslovanju.

– Sada je vrijeme da svi zajedno učinimo sve što možemo i da omogućimo stalno i sigurno povećanje statusa zaposlenih. Mislim da je to plemenito – rekao je Dodik.

Istakao je da je zahvalan poslodavcima koji u privatnom sektoru istrajavaju i obezbjeđuju radna mjesta radnicima koji rade za njih.

– Ali, moramo da idemo dalje, da jačamo položaj radnika, njihovo povjerenje u našu zajednicu, državu, a time i preduzeće u kojem rade – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je, s ciljem pronalaženja najboljeg rješenja, neophodno da razgovaraju poslodavci i predstavnici vlasti, te da iznesu svoje realne argumente.

– Bombastične priče u vezi sa gubitkom radnih mjesta nisu tačne, jer nema poslodavca koji je spreman da svoj biznis uguši samo zato što je plata nešto veća. A onima koji to ne budu mogli izdržati, pomoći će vlast različitim mjerama – rekao je Dodik.

Naveo je da je činjenica da se radnicima znatan dio zarade isplaćuje na crno, te da to nije problem samo u Republici Srpskoj.

– Izračunali smo da je blizu 20 odsto plaćanja u sivoj zoni, te treba da težimo da to bude što manje, a da povećamo standard ljudi – rekao je Dodik.

Foto: Screenshot/predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom
Naredni članakDodik: U dogovoru sa timom o odlasku na ročište