Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da BiH nije država zato što nema imovinu i neće je ni imati jer predstavnici Srpske nikada neće glasati za to, što nervira američkog ambasadora Majkla Marfija, koji javno zagovara da Srpskoj imovina bude oteta.

Dodik je naglasio da u Srpskoj po pitanju imovine postoji apsolutno jedinstvo, a da se Marfi lažno predstavlja da je dobrotvorac za Srpsku, dok javno zagovara da imovina Srpske bude prenesena na nivo BiH.

– Zamislite koliko morate biti bezočni u lažima i pokvareni u karakteru da bi poručili Srbima u Republici Srpskoj, u BiH, da im želite dobro, a sa druge strane želite da im otmete imovinu kao osnovu postojanja svake države, pa i Republike Srpske – izjavio je Dodik Srni komentarišući odgovornost dijela međunarodne zajednice za podgrijavanje krize i probleme u BiH.

Dodik je ukazao da je Marfi onaj koji pokušava da nametne neke narative i da govori o tome šta treba da radi Vlada Federacije BiH, šta treba da rade političari.

– Čak je u posljednjim istupima 15 puta pomenuo mene, pominjući me kao, po njemu glavnog krivca, zašto neke stvari ne idu – rekao je Dodik i ocijenio da umišljeni Marfi, svojim djelovanjem doprinosi tome da SAD omrznu svakome ko ovdje pokušava da bilo šta radi.

Predsjednik Srpske je naveo da Marfi svojim intervjuima pokušava da kaže da zastupa građane.

– Nisam znao da on zastupa građane! Ako zastupa građane, onda predlažem da izađe na izbore u BiH, pa da vidimo ko će za njega glasati – rekao je Dodik.

On je podsjetio i da su Amerikanci u nekoliko navrata srušili pokušaje dogovaranja na nivou BiH.

– Prvi je bio onaj oko vojne imovine. U Banjaluci je 9. marta 2013. postignut dogovor političkih lidera oko imovine. Američki ambasador i službenici iz tog vremena, a tad je bio i Marfi tamo, su srušili taj dogovor – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da Marfi i sada pokušava da u genezi ostvari jednu antisrpsku, anti-Republika Srpska politiku, i onda priča kako se zalaže za pomoć građanima u BiH.

– Time krši i Ustav BiH, jer u Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ali, eto, on je našao za shodno da objašnjava kakvi bi kompromisi trebalo da budu – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je slušao izaslanika SAD za Balkan Gabrijela Eskobara kako kaže da ga ne zanima Ustav BiH, nego hoće li političari postupati po njihovim pravilima ili ne.

– Kad sam rekao da neću, on je rekao “dobićete sankcije”, koje sam i dobio – rekao je Dodik.

Dodik je upozorio da se u ovakvim okolnostima hrabre muslimani i oni ne žele nikakav kompromis.

– Oni smatraju da je konačno rješenje da se završi ono što su im Amerikanci obećali u Dejtonu – da će u miru razgraditi Republiku Srpsku i napraviti njima unitarnu zemlju – rekao je Dodik i naveo da su postojali brojni pokušaji toga, poput pitanja reforme policije, koju je on odbio.

Predsjednik Republike rekao je da sve što je u proteklih 30 godina bilo negativno prema Republici Srpskoj došlo od Amerikanaca.

– Prije toga su nam bacali osiromašeni uranijum, sa pričom o tome kako sprovode neku misiju. Smatraju da smo mi glupi i da ne razumijemo šta je milosrdni anđeo, pa smo trebali da dobijemo po glavi stanovnika nekoliko tona osiromašenog uranijuma. E, to je američka politika ovdje. I mi sad trebamo da na takvu politiku ćutimo, da pravimo “kompromis” jer je kompromis samo ono kako Amerikanci misle da treba da bude – rekao je Dodik.

Dodik smatra da je Marfi stalno ponavlja laži.

– SAD, otkad postoji BiH i diplomatski odnosi, nisu imale goreg i nesposobnijeg ambasadora u BiH. To kažu čak i njegove kolege s kojima sam imao priliku da pričam u Sarajevu posljednjih godina, koji kažu da im se popeo na vrh glave i da jedva čekaju da ode odavde. A, tek koliko se nama popeo! – rekao je Dodik.

Foto: predsjednikrs.net/Dona Katušić/rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Da je Tužilaštvo BiH ustavna institucija, odavno bi pokrenulo postupak protiv Šmita
Naredni članakDodik: Idem na ročište da branim Srpsku, nikada nisam bio kukavica, niti ću biti