Kina sve više postaje najvažniji finansijski i investicioni partner Republici Srpskoj – rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Sarajevu gdje je prisustvovao svečanom prijemu koji je upriličio kineski ambasador u BiH Đi Ping povodom 74 godine od osnivanja Narodne Republike Kine.

Istakao je da Republika Srpska uvažava kinesku državu, narod, i sva dostignuća koja ostvaruju, uz ogromno odricanje mnogih ljudi kineskih naroda koji su našli u sebi sinergiju da naprave jednu moćnu državu i naciju – treba poštovati.

– Potpuni antipod Zapadu gdje svaka vrsta razgovora, pomoći, podrške, ide sa političkim uslovljavanjem. To sa kineske strane ne možete da vidite. Zato treba poštovati njene napore u globalnim odnosima da uspostavi jedan novi multipolarni svijet koji je usmjeren na saradnju između država i naroda bez ugrožavanja njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Јedan predan odnos u podršci raznim projektima – rekao je Dodik.

Odnosi Kine i BiH stalno jačaju bilježeći plodonosnu praktičnu saradnju i sve jače političko povjerenje, rekao je Đi Ping.

– Stalni napredak je ostvaren na polju transporta, energetike, zdravstvu i poljoprivredi, što je svakako doprinijelo ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja 2030″, rekao je Đi i podsjetio da se u ovoj godini obilježava 10 godina od predlaganja inicijative “Pojas i put”.

Kineski ambasador je ukazao na nedavna predviđanja Međunarodnog monetarnog fodna u smislu jačanja doprinosa Kine u svjetskoj ekonomiji.

– Kina je otvorena prema svijetu i spremni smo raditi sa svim zemljama kako bismo postigli sveobuhvatni ekonomski oporavak što prije – rekao je Đi.

Svečanom prijemu u hotelu “Hils”, osim Dodika, prisustvovali su delegat Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i brojne druge zvanice.

Kinezi obilježavaju 1. oktobar kao najznačajniji nacionalni praznik jer je tog datuma, nakon pobjede nad Kineskom nacionalističkom partijom u građanskom ratu, vlast preuzela Komunistička partija, a njen lider Mao Cedung proglasio Narodnu Republiku Kinu.

Ovaj dan je zvanično proglašen Nacionalnim danom Kine 2. decembra 1949. godine od Narodne političke konsultativne konferencije Kine, koja je u to vrijeme vršila funkciju ustavotvorne skupštine. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNSRS usvojila više zakona, nacrta zakona, izvještaja, kao i Program fiskalne konsolidacije
Naredni članakDodik odbacio tvrdnje Vukanovića da je dao novac Šmitu