Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da su bošnjački političari u Sarajevu poltroni Zapadu i Americi, pa ga i ne čudi što se nisu oglasili o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Dodik je istakao da je to nešto što su “veliki mislioci u Briselu promišljali”, iako je BiH pojam stabilnosti u odnosu na Ukrajinu.

On smatra da je nekorektno što su otvoreni pregovori sa Ukrajinom čime su srušeni neki principi.

– Kada smo krenuli u taj proces i razgovarali u Briselu i mnogim drugim mjestima, onda je rečeno da zemlja mora biti stabilna. Politička stabilnost je za BiH uslov da se zatvori kancelarija OHR-a, ali i za dalje kretanje ka EU. Šta od toga imate u Ukrajini? BiH je pojam stabilnosti u odnosu na Ukrajinu – rekao je Dodik.

On je ocijenio da muslimanski političari iz Sarajeva nisu nikakvi partneri, nego samo dobri poltroni Zapadu i Americi jer će se ponašati onako kako im oni kažu.

– Nikada nećete dobiti njihov autentičan stav o nečemu. Ako je atmosfera da nekoga linčuju i ako im za to klimne glavom ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, onda će ga politički linčovati. Za bilo šta se uvijek traži saglasnost – rekao je Dodik.

On je naveo da, ako se drži sastanak sa njima i dođe do nekog govora koji bi možda i bio dio kompromisa koji se mora učiniti, onda se traži pauza 10 minuta, zovu ambasade telefonom pa pitaju šta mogu ili ne.

– Nije ništa čudno zato što oni se nisu oglasili – naglasio  je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Građanima Srpske obezbijediti automatsko državljanstvo Srbije
Naredni članakDodik: Predstojeće ročište vjerovatno neće biti održano