Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da se Bošnjaci bore za Ustavni sud BiH u kome su tri stranca jer je njegovo djelovanje do sada bilo u korist bošnjačke i politike SDA, a sada i “trojke”, koji idu za devastiranjem ustavnog poretka u BiH i njene unitarizacije i centralizacije.

Komentarišući poziv Predsjedništva SDA strankama “trojke” da prekinu sve razgovore o zakonu o Ustavnom sudu BiH po zahtjevu SNSD-a, koji se odnose na prisustvo sudija koje imenuje Evropski sud za ljudska prava i uvođenje etničkog veta u odlučivanje, Dodik je napomenuo da to nije samo zahtjev SNSD-a već dio 14 prioriteta koje je istakla EU.

– To je dio 14 prioriteta koje je istakla EU, ako se čita ozbiljno ono što je prekjuče rečeno u Briselu, a rečeno je da u martu treba izaći pred EU sa riješenih tih 14 prioriteta. Јedan od tih prioriteta je Ustavni sud – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da SDA pokušava da zarobi i učini nesposobnom “trojku” za odlučivanja i usput promoviše lažne narative o evropskom putu, ali da će SNSD opet staviti na sto 14 prioriteta da se prvo razgovara o njima.

– Kada sve dogovorimo i riješimo sve i jedno pitanje, onda ćemo riješiti u cjelini sve. Dok se jedno pitanje od tih 14 ne riješi ne može biti shvaćeno da je i jedno riješeno – dodao je Dodik.

On je podsjetio da je u junu dogovoreno kako se kretati kroz sve to, a da je prva odustala “trojka”, koja se sada junači kako je učinila nešto za evropski stav prije dva dana.

Dodik je napomenuo da su tri stranca i dva muslimana predano radila u Ustavnom sudu da Sarajevo postene mjeto sa institucionalnim kapaciteom koji nema u Ustavu ni Dejtonskom sporazumu.

– To više nije stvar ni političke borbe nego podmuklosti koju najčešće možemo da primijetimo na mnogim drugim pitanjima. Ni `trojka` nije u tome drugačija, oni su tu definitivno isti – dodao je Dodik.

Dodik je rekao i da SDA sve svodi na bizarnu potrebu da muslimane plaše njegovim imovinom i Republikom Srpskom, a da je glavni cilj da devastiraju Srpsku.

Međutim, istakao je BiH je u svakom slučaju nemoguća, jer se ne može izgraditi ako nije volja svih konstitutivnih naroda.

– U suštini, oni to vide ali ne žele da znaju. Oni znaju da je nemoguće nametnuti ideje unitarizacije za Srbe i Hrvate i da to jedino mogu da pokušaju fingiraju grubom silom ili podmetačinom – rekao je Dodik.

Dodik, koji je predsjednik Republike Srpske, istakao je da je Srpska postigla svoj cilj kada je razvaljen obavještajni konglomerat oko SDA koji je bio upućen na to da devastira gotovo sve funkcije u BiH, podredi AID-ovskom obavještajnom sistemu SDA i muslimana u BiH.

Što se tiče Ustavnog suda BiH, Dodik je naglasio da je to pokvareno mjesto koje ide za tim da kroz neko formalno preglasavanje, a suštinsko mijenjanje Ustava, nametne sasvim novi ustavni poredak od onog kakav je predviđen Ustavom i Dejtonskim sporazumom, što je cilj muslimana.

– To je ona ista SDA koja je početkom devedesetih godina prva formirana kao nacionalna struktura u BiH usmjerena ka afirmaciji nacije koju predstavljaju, sada je odjednom transformisana u priču o građanskom uređenju BiH. Zakasnili su 30 godina za tako nešto – rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je SDA devedesetih godina suzbila svaku vrstu mogućeg građanskog okupljanja i političkog predstavljanja.

– Oni su sahranili tu građansku ideju u BiH i to nije nešto što nama nije odgovaralo, to je bila priča koja se mogla popiti tih devedestih godina, ali sada to ne može – naglasio je Dodik.

Dodik je napomenuo da je Ustav rekao da postoje tri naroda i dva entiteta i istakao da to treba očuvati.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Spreman sam da saslušam argumente o najnižoj plati
Naredni članakVRIJEME: Sutra promjenljivo oblačno, ponegdje slaba kiša