Kompanija “Željeznice Republike Srpske” /ŽRS/ pustiće u probni rad u srijedu, 6. septembra, sistem osiguranja pružnog prelaza “Zalužani” u Banjaluci, čija je ukupna vrijednost pola miliona KM.

Učesnici u saobraćaju imaju obavezi da se zaustave ispred pružnog prelaza nakon što se svjetlosno-zvučna signalizacija aktivira. Nakon spuštanja polubranika, uređaj aktivira zaštitno vrijeme predzvonjenja koje traje minimalno 15 sekundi, nakon čega se spuštaju i polubranici”, saopštili su iz “Željeznica”.

Iz ŽRS-a navode da će za vrijeme trajanja probnog rada vozovi na ovom pružnom prelazu saobraćati ograničenom brzinom do 30 kilometara na čas, sve do puštanja sistema osiguranja u redovan rad.

U saopštenju se dodaje da su izvršena sva neophodna ispitivanja funkcionalnosti novoizgrađenog elektronskog uređaja za osiguranje putnog prelaza.

Projekat unapređenja, modernizacije i podizanja višeg nivoa bezbjednosti saobraćaja na pružnom prelazu “Zalužani” podrazumijevao je uređenje drenažnog sistema, ugradnju gumenih patosnica, opremanje kablovske trase, ugradnju kontrolnih signala, uvezivanje daljinske kontrole u stanici Ramići, video-nadzor, montažu kućica i izgradnju signalizacije u oba pravca i montiranje polubranika na prelazu.

Iz ove kompanije ističu da sistem video-nadzora koji je instaliran na pružnom prelazu “Zalužani” tokom 24 sata bilježi sva eventualna oštećenja signalno-sigurnosnih uređaja, ali i frekvenciju drumskog saobraćaja preko putnog prelaza.

Osiguranje pružnog prelaza “Zalužani” planirani je projekat Željeznica Republike Srpske čija ukupna vrijednost iznosi pola miliona KM.

Izvođač radova na osiguranju ovog prelaza bilo je preduzeće “Koming pro” Gradiška.

Unapređenje, modernizaciju i podizanje višeg nivoa bezbjednosti na pružnim prelazima, ŽRS realizuju u skladu sa finansijskim mogućnostima i planom aktivnosti na povećanju bezbjednosti odvijanja drumskog i željezničkog saobraćaja preko tih prelaza. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakKovačević: Crnadak pokazao da je opozicija dio koalicije čiji je cilj rušenje Srpske (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Oduzeta dva vozila od povratnika u činjenju prekršaja