Na dijelu pruge Doboj-Petrovo novo, između Doboja i Sočkovca, uspostavljen je željeznički saobraćaj u režimu lagane vožnje od 20 kilometara na čas nakon što je došlo do deformacije kolosijeka usljed visoke temeprature.

Šef Sekcije za održavanje pruga Željeznica Srpske Јovan Maksimović rekao je novinarima da je čuvar juče oko 16.00 časova prijavio deformaciju pruge na tri mjesta na dionici Doboj – Petrovo Novo.

– Ekstremna temperatura izazvala je širenje željeza i deformaciju kolosijeka, što je bilo i očekivano jer je temperatura šine bila između 60 i 80 stepeni – izjavio je Maksimović.

Maksimović je rekao da je teško predvidjeti pojavu deformacija kolosijeka s obzirom na to da su one izostajale u okolnostima veće temeperature, a njihov nastanak tumači posljedicom naglog udara usljed pomjeranja u okolnostima temperaturnih promjena.

Na ovom dijelu pruge u toku su radovi na mašinskom uređenju zastorne prizme, a lagana vožnja biće na snazi do stabilizacije temperature kada će se pristupiti mašinskom regulisanju kolosijeka, potvrđeno je Srni iz Željeznica Republike Srpske.

Zbog deformacije kolosijeka juče i saobraćaj bio privremeno prekinut od 16.00 do 20.00 časova.

Šef službe za gornji stroj Igor Vasiljević rekao je da se vrše preventivne mjere kako bi se preduprijedile ovakve pojave u proljetnom periodu, poput dotezanja kolosiječnog pribora, pojedinačne zamjene elemenata gornjeg stroja, mašinskog uređenja kolosijeka i utezivanja kolosiječne rešetke.

Prema njegovim riječima, tokom ljetnog perioda pojačan je i nadzor pruge, a na snazi je i ljetna ophodnja čuvara od 9.00 do 17.00 časova koji je ocijenjen kao kritični period, a u pripravnosti su i dežurne službe.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakIzmjene nastavnog plana i programa u okviru zanimanja trgovac i trgovački tehničar
Naredni članakNezaposlenoj djeci poginulih boraca posao i u realnom sektoru