Na snimku od 6. avgusta ove godine koji su objavile Željeznice Republike Srske vide se dva automobila koja su pokušala da pređu pružni prelaz u naselju Vrbanja u Banjaluci u trenutku kada je rampa bila spuštena.

– Neodgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, koji zanemaruju saobraćajne propise i nastavljaju se kretati vozilom preko putnog prelaza i pored uključene svjetlosne signalizacije i spuštenog polubranika, te time ugrožavaju svoju bezbjednost, svakodnevna su pojava na putnim prelazima i pored uključenih nadzornih kamera – navode iz ŽRS.

Kažu da su svi putni prelazi na prugama Željeznica Republike Srpske obezbijeđeni u skladu sa zakonskim propisima, a način i nivo njihovog osiguranja je definisan u skladu sa Zakonom i propisima koji uređuju oblast željezničkog saobraćaja.

Željeznice Republike Srpske u skladu sa zakonskom regulativom u kontinuitetu intenzivno rade kako bi se povećala sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

– Na drugoj strani, neodgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, koji zanemaruju saobraćajne propise i nastavljaju se kretati vozilom preko putnog prelaza i pored uključene svjetlosne signalizacije i spuštenog polubranika, te time ugrožavaju svoju bezbjednost, svakodnevna su pojava na putnim prelazima i pored uključenih nadzornih kamera – navode oni.

Kažu da se na snimku vide dva automobila koja su pokušala da pređu pružni prelaz u naselju Vrbanja u Banjaluci u trenutku kada je rampa bila spuštena, te da su se vozači oba putnička vozila našli između spuštenog polubranika i pruge uprkos svjetlosnom signalu koji je najavljivao prolazak voza, pri čemu je vozač drugog putničkog vozila u opštem magnovenju kretanja sopstvenog vozila pomjerao polubranik, rizikujući da dođe do njegovog lomljenja i pravljenja materijalne štete.

Ugrožavanje bezbjednosti na putnom prelazu Vrbanja

– Svakako smiješna situacija, da u njoj nema tragičnih elemenata i postupanja vozača putničkih vozila kojima se krše saobraćajni propisi i uzrokuje materijalna šteta. Neodgovorno ponašanje na putnim prelazima svakako je za osudu i nepoštovanje saobraćajnih propisa učesnika u saobraćaju je teško spriječiti ukoliko ne postoji svijest o opasnostima i posljedicama neodgovornog ponašanja, kao i opšta kultura svih pojedinaca učesnika u saobraćaju – navode iz ŽRS.

Neophodno je kažu, ponovo upozoravati na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa i apelovati na odgovorno ponašanje učesnika u saobraćaju, jer će se samo na taj način eliminisati nezgode na putnim prelazima, a naročito udesi koji u svakom slučaju proizvode tragične posljedice.

Zaustavite se ispred putnog prelaza.

Voz uvijek ima prednost.

Foto: rtvdoboj.org

Video materijal preuzet sa Facebook/Željeznice Republike Srpske A.D. Doboj (zvanični profil)

Izvor: RTRS

Prethodni članakPU DOBOJ: Apel građanima da ne nasjedaju na prevare putem interneta
Naredni članakVulić: Јasmina Ćosić Dedović – SDA sudija bez časti i morala