Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je konstruktivnim današnji razgovor sa rukovodstvom i sindikalnim organizacijama preduzeća “Željeznice Republike Srpske” /ŽRS/, navodi da ovoj kompaniji predstoji proces organizovanja u holding i okončanje restrukturisanja.

“Imali smo konstruktivan razgovor, uz sve nezadovoljstvo zbog neriješenih pitanja, prije svega nezavršenog procesa restrukturisanja ŽRS”, rekao je Čubrilović novinarima u Doboju nakon radnog sastanka sa rukovodstvom i predstavnicima sindikata “Željeznica”.

Čubrilović je rekao da “Željeznicama” nedostaju sredstva za ulaganja, kao i uređenost dokumentacije u vezi sa popisom imovine kompanije, što za posljedicu ima da ŽRS prilikom pravljenja budžetske projekcije za narednu godinu već u januaru počinje sa minusom koji se u javnosti pogrešno tumači kao gubitak iz poslovanja, a u stvari je riječ o obračunu amortizacije na imovinu koja često nije u vlasništvu ovog preduzeća.

On je izrazio očekivanje da će do kraja godine biti završeni pregovori sa sindikatom u vezi sa potpisivanjem kolektivnog ugovora kako bi “Željeznice” imale osnova da prihvate određene prijedloge sindikalnih organizacija.

“Predsjednici sindikata veoma zrelo, trezveno i savjesno razgovaraju o potrebama `Željeznica`, o prioritetima kompanije, ali i o onom što treba da zadovolji njihova lična primanja”, rekao je Čubrilović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Čubrilović je rekao da koristi željeznički prevoz čije su usluge dobre i u skladu sa trenutnim prilikama, ali da nisu na zadovoljavajućem nivou i u skladu sa standardima kojima se teži.

Generalni direktor “Željeznica” Slađan Jović rekao je da je ova kompanija održivo preduzeće, likvidno i da sve svoje obaveze isplaćuje na vrijeme.

Jović je naveo da je poslovanje sa gubitkom obračunska kategorija.

“Rok Svjetske banke je da se restrukturisanje završi do kraja 2024. godine, a proces je u zastoju zbog popisa imovine koja se nalazi u bilansima `Željeznica`, a kompanija nije vlasnik te imovine”, rekao je Jović.

On je istakao da su u narednom periodu neophodna ulaganja u željezničku infrastrukturu i operatora, te da očekuje bolje i pozitivne trendove poslovanja kako bi se već naredne godine unaprijedila infrastruktura, odnosno elektrifikacija prema Zvorniku i Banjaluci.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Borislav Dejanović rekao je da je sastanak bio konstruktivan i da su predstavnici sindikata iznijeli primjedbe koje se odnose na ulaganja u sistem koji je zastario.

On je ukazao da Sindikat, kako kaže, najviše brine da “Željeznice” opstanu kao preduzeće, da su primanja redovna, kao i ishod odnosa Vlade Republike Srpske i ŽRS kako bi ova kompanija mogla da funkcioniše od svog rada.

U okviru “Željeznica” djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske. 

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakCvijanović s ambasadorom Egipta: Bilateralni odnosi prijateljski
Naredni članakVRIJEME: Sutra kiša i hladnije