Vijesti

DOBOJ: Vulić – Oblast obrazovanja u nadležnosti Srpske

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić poručila je da je nadležnost u oblasti obrazovanja isključivo na Republici Srpskoj i ocijenila odnos pojediniih predstavnika PDP-a prema ovom problemu kao “jedan u nizu očajničkih trzaja već sada izbornih gubitnika koji se pokušavaju dodvoriti stranim ambasadama i političkom Sarajevu”.

Vulićeva je istakla da je PISA testiranje tipičan primjer zadiranja u nadležnost i SNSD nikada neće iza takvih avantura stajati.

“Novoizgrađene škole, vrtići, studentski domovi govore o odnosu /lidera SNSD-a/ Milorada Dodika i SNSD-a kada je riječ o obrazovanju i budućnosti Republike Srpske”, navela je Vulićeva.

Ona je u pisanoj izjavi za Srnu istakla da su pojedini članovi PDP-a, “izgubivši kompas, spremni da zarad lične pozicije izdaju jezik, kulturu i vjeru”.

“Školstvo nije ničija pozornica niti idividualni igrokaz”, naglasila je Vučićeva.

Ona je poručila članu Glavnog odbora PDP-a Oliveri Đorđić Nedić da se svrstala “u red onih koji su spremni prepustiti sve što je garancija postojanja Republike Srpske, a jedna od garancija njene budućnosti jeste i obrazovni sistem”.

“Da vam do vaših učenika nije stalo, govore silna odsustva i greške u radu, a ako vam nije stalo do toga da ih naučite da žmureći pronađu na karti mjesto gdje se nalazi Matica srpska, nije vam stalo ni do Srpske”, rekla je Vulićeva, reagujući na stavove Nedićeve iznesene juče ne konferenciji za novinare.

Vulićeva je istakla da je poznat stav određenih pojedinca PDP-a prema otadžbini i poručila im “da lekcija iz logike i zdravog razuma glasi da će samo oni koji su okupljeni za Republiku Srpsku ostati pobjednici i saveznici sa građanima”.

Ona je poručila da svi koji su stradali za stvaranje Republike Srpske, ostavili su je u nasljeđe i na čuvanje sa svim njenim nadležnostima, jezikom, kulturom.

“Da, naravno da primjenjujemo sistem rada u svim segmentima po uzoru na Srbiju jer je dokazano kvalitetan i dobar”, izjavila je Vulićeva.

Član Glavnog odbora PDP-a Olivera Đorđić Nedić rekla je da se iz rezultata PISA testiranja, uz nešto informatičke pismenosti i poznavanja metodologije, mogu ekstrahovati svi potrebni podaci da se utvrdi koji je status obrazovnog sistema, koje su to manjkavosti, da li su učenici spremni da nastave školovanje sa potrebnim kapacitetom i resursima, da li su sposobni za tržište rada 21. vijeka, odnosno u kojim oblastima treba jačati obrazovanje.

“Ako BiH ne pristupi testiranju 2021. godine, izgubićemo tri godine u kojima je potrebno uspostaviti ovu važnu dijagnozu”, navela je Nedićeva.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 29. jula odluku o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika prema kojoj je odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika /PISA/ 2021 veoma štetna po vitalne interese Republike.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close