Doboj

DOBOJ: Vanovac: Evidentirano 30.000 noćenja i 12.000 posjeta tvrđavi Gradina

U Doboju je tokom ove godine evidentirano 30.000 noćenja i 12.000 posjeta turističkoj znamenitosti – tvrđavi Gradina, rekao je direktor dobojske Turističke organizacije Vanja Vanovac i izrazio zadovoljstvo što je i američki magazin “Forbs” prepoznao ovu drevnu građevinu kao potencijal.

Vanovac je rekao novinarima da je Gradina nedavno i osvijetljena i da se sa nje pruža predivan pogled na grad.

“Do sada nismo imali sadržaje na tvrđavi, ali ćemo u narednom periodu poraditi na tome”, naveo je Vanovac, koji je, između ostalog, najavio ponovno organizovanje viteških turnira i osvježenje za posjetioce otvaranjem ugostiteljskog objekta.

On je rekao da je tokom ove godine u Doboju evidentirano 30.000 noćenja i više od 20.000 posjetilaca, sa prosjekom boravka od jednog do jednog i po dana.

“U odnosu na prošlu i prethodnu godinu riječ je o povećanju – 2019. godina bila je u naglom usponu, međutim 2020. nas je malo poljuljala zbog virusa korona, ali hvala Bogu ove godine bilježimo rekordne posjete”, naveo je Vanovac.

Prema njegovim riječima, dominiraju turisti iz Republike Srpske i Federacije BiH, ali znatan broj posjeta je i iz zemalja okruženja.

“Trenutno radimo na saradnji sa turističkom organizacijom oblasti Budimpešte”, istakao je Vanovac.

On smatra da je broj posjeta mnogo veći jer nisu evindentirane posjete usluga boravka “stan na dan” i u seoskim domaćinstvima.

Vanovac ističe da je dobojska turistička ponuda značajno obogaćena sadržajima koje nude seoska domaćinstva.

“Radimo na domaćim proizvodima, andrenalinskom sportu, uređenju Gostilja jednog od najljepših vrhova planine Ozren”, naveo je Vanovac i dodao da se sadržaji upotpunjuju iz mjeseca u mjesec.

On je naglasio da za povećan broj posjetilaca Doboj treba da zahvali i izgradnji saobraćajnica, prvenstveno mreži auto-puteva.

Američki magazin “Forbs” objavio je listu najpotcjenjenijih gradova za posjetu na Balkanu na kojoj se nalazi grad Doboj iz Republike Srpske, kao i Niš iz Srbije.

Prema navodima “Forbsa”, za sve koji istražuju Republiku Srpsku, istorijski grad Doboj je posebno atraktivan zbog tvrđave izgrađene u 13. vijeku.

Magazin preporučuje da nakon dana provedenog u istraživanju dobojske tvrđave i isprobavanja lokalne kuhinje u starom dijelu grada, obližnje Goransko jezero izaziva posebnu pažnju i pruža priliku posjetiocima da plivaju i ispituju prirodu. 

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close