U Doboju se danas održavaju radionice u kojima učestvuju učenici ekonomskih škola iz Doboja i Sremske Mitrovice, organizovane povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Danas je organizovana likovna radionica o temama srpskog jedinstva “Vijore se zastave slobode” i “Bitke i spomenici Prvog svjetskog rata”, a za subotu je planirana posjeta Spomen-hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju, u čijem kompleksu se nalazi i spomen-kosturnica “Dobojski logor 1915-1917”.

Domaćin je dobojska Ekonomska škola, čiji je direktor Tijana Vasiljević Stokić istakla da je saradnja ove dvije škole počela u septembru 2021. godine, a da se bazira na sporazumima ministarstava prosvjete Republike Srpske i Srbije.

Ona je navela da je dobojska Ekonomska škola kao primjer dobre prakse predstavila svoj smjer poslovni-informatički tehničar, koji u Srbiji još nije prepoznat na nivou srednjoškolskog obrazovanja i kojeg bi Ekonomska škola iz Sremske Mitrovice mogla uvrstiti u svoj plan rada.

Stokićeva je navela da je dobojska škola zainteresovana za učešće u projektima “Erazmus” u koje je uključena Ekonomska škola iz Sremske Mitrovice.

Direktor Ekonomske škole “9. maj” iz Sremske Mitrovice Novica Novaković kao cilj međusobne saradnje naveo je očuvanje identiteta, kulture, srpskog jezika i ćirilice.

Učenik četvrtog razreda Ekonomske škole iz Sremske Mitrovice Nikolina Milošević rekla je da je zadovoljna što je drugi put dio projekta zahvaljujući kojem je upoznala nove drugare.

Planom boravka u Doboju predviđeno je da učenici i profesori iz Sremske Mitrovice posjete znamenitosti ovog grada.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Sloga Meridian protiv Tuzle siti osvojila tri važna boda za nastavak sezone
Naredni članakDOBOJ: Učenici u Osječanima nosili zastavu Srpske (FOTO)