U Doboju se održava Simpozijum ginekologa i opstetričara posvećen aktuelnim temama ginekološke onkologije, adolescenske ginekologije, menopauze, trofoblastne bolesti i onkofertiliteta, koji je okupio 32 eminentna predavača iz Austrije, Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH.

Načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva dobojske Bolnice “Sveti apostol Luka” Gordana Sredanović ukazala je na značaj organizovanja simpozijuma na kojima se dopunjuju i usvajaju nova znanja koja će se primijeniti u praksi, a na korist pacijenata.

Ona je navela da je karcinom grlića materice izlječiv kada se otkrije na vrijeme, a da za to postoje metode, odnosno “papa test”.

Predsjednik Udruženja ginekologa i opstetričara Srpske Vesna Ećim Zlojutro rekla je da je u Republici Srpskoj na 100.000 lica 21 oboljelo od karcinoma grlića materice, što je svrstava među prve po ovom oboljenju u Evropi.

Zlojutro je ukazala na potrebu uvođenja nacionalnog programa s obzirom da Svjetska zdravstvena organizacija smatra da taj broj treba da je četiri na 100.000 lica.

Kada je u pitanju starosna granica oboljelih od karcinoma grlića materice u Srpskoj, Zlojutro je navela da prikupljeni podaci ukazuju da se ona kreće između 35 i 55 godina, što odgovara zapuštenim društvima u svijetu, s obzirom da se ovo oboljenje razvija od sedam do 15 godina.

Predsjednik Udruženja za dječiju i adolescentsku ginekologiju Srbije Zoran Stanković ukazao je dječija ginekologija ima brojne oblasti u kojima treba znati da se postavi prava dijagnoza što zahtijeva multidisciplinarno znanje.

Kada je riječ o najčešćim ginekološkim problemima mladih, Stanković je za najraniji uzrast naveo ciste jajnika kod djece na rođenju, zatim vulvovaginitis u prvim godinama života, susreću se i dobroćudni tumori, rjeđe zloćudni, te torzije jajnika kod djece od šeste do 14. godine.

Simpozijum ginekologa i opstetričara sa međunarodnim učešćem okupio je više od 200 učesnika i trajaće do 5. novembra.

Simpozijum se održava u hotelu “Park” u Doboju.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Otvorena 11. Amaterska paleta grada (FOTO)
Naredni članakVulić: Neustavno formiranje novih institucija pod plaštom EU integracija bez dogovora entiteta