Vijesti

DOBOJ: U toku radovi na čišćenju potoka Liješanj (FOTO)

U toku je ćišćenje potoka Liješanj kod Doboja, koji je pored Bosne tokom poplava 2014. godine mještanima Usore stvarao veliki problem. Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić je poručio da je krajnji cilj realizacija kapitalnog projekta uređenja korita rijeke Bosne, vrijednog oko 50 miliona KM.

Mještani dobojskog naselja Usora znaju koje probleme može stvoriti potok Liješanj kada nabuja. Nakon poplava iz 2014. godine izvršena je njegova regulacija. Međutim, potrebno je redovno održavanje korita ovog potoka u koji se slivaju sve oborinske vode. Mašine su na terenu. Čisti se potok u dužini od 1620 metara.

-Ono što ćemo svakako raditi u narednom periodu da bi spriječili izlivanje potoka Liješanj je da ćemo redovno vršiti njegovo čišćenje, odnosno održavanje, a naravno sve u cilju da zaštitimo naše građane – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Osim potoka Liješanj mašine će da čiste i korito rijeke Lukavice u dužini od kilometar i po. Raspisan je tender za izvođača radova, a najveću korist po završetku radova imaće mještani trebavskog sela Bušletić.

-Svaki puta kada se dese velike padavine dolazi do prekidanja putne komunkacije na tom dijelu, a što stvara velike probleme za mještane tog dijela Trebave. Mogu da kažem da je taj projekat u saradnji sa Vodama Srpske gdje oni učestvuju sa 49 odsto, mi sa 51 odsto i vrlo brzo će se ući u realizaciju ovog projekta – rekao je Nenad Ostojić, v.d. načelnika Odjeljenja za civilnu zaštitu Doboj.

Nenad Ostojić, v.d. načelnika Odjeljenja za civilnu zaštitu Doboj

Da bi se grad zaštitio od poplava potrebno je urediti korito rijeke Bosne. Riječ je o projektu vrijednom oko 50 miliona maraka. Sredstva će se obezbijediti uz podršku republičkih institucija.

-Naše opredjeljenje je da od ušća rijeke Usore do auto-puta tj. do Bara da bude potpuno uređeno korito, odnosno da grad može izaći na rijeku Bosnu i da se pored Bosne prave i sadržaji, koji su potrebni od npr. keja, šetališta ili biciklističke staze. To je naše opredjeljenje i to ćemo raditi u narednom periodu. Siguran sam da ćemo zajedno sa Vladom Republike Srpske i institucijama Srpske doći do tog cilja tj. da ćemo imati garanciju kroz taj projekat da se više nikad neće ponoviti ono što je bilo 2014. godine – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Ovaj kapitalni projekat realizovaće se u tri faze. Prva je već u toku. Radi se u Barama i Kostajnici. Obala rijeke Bosne biće uređena sa obje strane. Isto će se raditi sve do ušća Usore u Bosnu. Plan je da se ovaj projekat realizuje tokom naredne četiri godine.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close